2011. április 18., hétfő

16. Levél a Kármel hegyéről II.

A Stella Maris kolostorban három feladatom van. Portás vagyok és sekrestyés napi több órában, valamint este zárás után adomány összegyűjtő. Mint portás, Szent Péter nyomába léptem. Rengeteg emberrel találkozom nap mint nap, személyesen vagy telefonon. Ki-be engedem az embereket. A sekrestyési feladatról nekem Kis Teréz jut eszembe. Előkészíteni a Szentmisét, előkészíteni az Úr útját másokhoz. Az adomány összegyűjtés, talán nem Júdásra emlékeztet, inkább a koldulórendi mívoltunkra. Nem vagyunk angyalok - mondaná Szent Terézia anyánk, nekünk is meg kell élnünk valamiből. Imádság, szolgálat, munka a Szent Hegyen.


A nagycsütörtöki szertartást John atya végezte ékes angol nyelven, ausztrál kiejtéssel fűszerezve. Sajnos a szertartáson, ami a bazilikában volt, kevesen vettek részt, főleg Fülöp-szigeteki vendégmunkások. A Szentföldön ilyenkor mindenki, aki csak teheti Jeruzsálembe megy a szertartásokra. A mi liturgiánk után egy másik liturgia is volt egy kápolnában egy kis orosz közösség számára. Kiderült, hogy magyar vendégmunkásnők is vannak Hajfában Erdélyből. Szeretnének velem találkozni.



A nagypénteki szertartást szintén John atya végezte, Carmelo atyával segítettünk neki. A passióban Jézus szavait kellett felolvasnom. Ma sokkal több hívő volt jelen a szertartáson. Kis Szent Teréz holnap megint Hajfába jön, a klauzúrás nővéreknél fog megszállni.




A nagyszombati szertartásra aztán zsúfolásig megtelt a bazilika. És másnap is a két húsvétvasárnapi szentmisén.


Izraelben nagy hagyománya van a sportnak. Nap mint nap rengeteg ember fut, sétál, kirándul... Mennyire fontos életünkben a testi-lelki torna, gyakorlatozás! A lélek képességeinek gyakorlatoztatása. Befelé nézés. Belső ima. Lelki képességeink is el tudnak gémberedni. Minden emberi szinten törekednünk kell az egész-ségre. 1Tesz 5, 23. Egész belső valónkat kell Isten elé vinnünk. Fontos egy belső (nem csak külső) rendrakás, nagytakarítás, állandó edzésben levés. Naponta elmenni a kúthoz és inni belőle.

1 megjegyzés:

  1. "Az Egyház úgy tiszteli Józsefet,mint munkást,mint mesterembert,hivatása szerint,mint ácsot.Neki köszönhetjük,hogy maga Krisztus is a munka világához tartozik és Ő tesz tanúságot a munka legnagyobb méltóságáról Isten szine előtt..." (II.János Pál )

    VálaszTörlés