2018. november 4., vasárnap

2018. 11. 04. Mária a Szentírásban. Ter 2, 8-9

Már az őstörténetben jelen van Mária az Ő Fiával. Mert benne, a Fiúban teremtetett minden. S a Fiú megtestesülésének alapja a teremtés és az Anya.
A kert, különösképpen is a zárt kert Máriára utal. A kert rendezettsége, élettel telisége, szépsége. Tulajdonképpen az egész üdvösségtörténet a kertben játszódik.
S a kert közepén sarjad az élet fája, ami életet ad. Kettős szimbólum. Utal Krisztusra (az életet adó keresztfa), de Máriára is. Ha a kert Mária, akkor az élet fája Krisztus. Ha az élet fája Mária, akkor annak gyümölcse Jézus. ("Áldott a Te méhednek gyümölcse, Jézus!")
Nekünk, embereknek is a kertben, Isten kertjében, a Kármelben kell élnünk, s az élet fájáról kell táplálkoznunk, hogy valóban éljünk. S az életet, Jézust Mária adja nekünk.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, hogy "kovász élesztő gondolatait" ezúton megosztja.

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlégy Paradicsomkert!Üdvözlégy Istennek Szeplőtelen Jegyese!Paraklisz szertartásunkban mi is használjuk a kert szimbólumát.

    VálaszTörlés
  3. Hihetetlen!A keleti egyházi lelkiség és a Kármel egy és ugyanaz.Görögkatolikus Egyház lett az otthonom,és teljesen ugyanazt hallom ott,mint a Kármelben.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Albert atya!
    Nagyon szépen köszönjük!
    Nagyon hiányoztak már a tanításai!
    Ínséges, nehéz időszakot élünk...
    Szeretettel: Jenő és Adrienne

    VálaszTörlés