2011. február 6., vasárnap

1. Mi a kovász?


A kovász a lényeget érinti bennem, anélkül, hogy fel kellene adnom eredeti hivatásomat. A kovász hivatás azt jelenti számomra, hogy legyek még jobb kármelita-szerzetes-pap.

A kovász nem az enyém, nem a tiéd, hanem egészen az Úr. Alázattal kell elfogadnunk és megélnünk kovász létünket. Nem magunkat kell keresnünk benne, hanem egyedül az Urat. Hagyjuk, hogy az Igazi Kovász vezessen és megkelesszen bennünket. Az Ő vezetésével fedezzük fel közösen kovász létünket.

A kovászt így is lehetne definiálni: hivatás erősítő karizma. A hivatás erősítése magunkban és másokban.

A kovász elsősorban kötelesség teljesítést jelent.

Mit jelent kovásznak lenni? Hagyni először is, hogy az Igazi Kovász megkelesszen bennünket (ez az imádság); aztán közösséget is jelent a többi kovásszal, mert csak közösségben tudunk tanúságot tenni kovász létünkről; s végül kovászként, kovász közösségként megkeleszteni azt, amit ránk bíz az Úr, (ez pedig a missziós küldetés).

A kovász nem más, mint az Igazi Kovász köré gyűlt közösség.

Ezek csak élesztő gondolatok minden kovász számára!

Figyelmeztetés! A kovász lét másoknak való átadása ill. másokban való megerősítése szigorúan kötelező!

Ha felfedeztétek magatokban a kovász létet, hivatást, kegyelmet; vigyázzatok arra, nehogy elveszítsétek, nehogy elássátok újra!

A kovász lét szolgálatot jelent. Önfeláldozást. Ne csodálkozzatok azon, ha a tészta felemészti a kovászt!

A kovász az Úrral való kapcsolat által, az imádságban tudja csak megtartani kovász létét.

A kovászban egyénileg is, de közösségileg is az Úr előtt kell maradni.

Legyetek a helység kovásza! Annak a helységéé, ahol éppen vagytok.

A kovászlét nem más, mint rátalálni igazi természetünkre és hivatásunkra. A gyógyulás útja ez.

Legyetek kovász ott, ahol éppen vagytok! Jobbítsátok környezeteteket! Vigyetek világosságot oda, ahol sötétség van! Vigyetek örömet oda, ahol szomorúság van! Vigyetek szeretetet oda, ahol gyűlölet van! Átokra mondjatok áldást!Imádkozzatok rágalmazóitokért! Imádkozzatok azokért, akik gyűlölnet titeket! (Ugye ismerős szavak!) Bármi rossz van a világban, kezdjétek el gyakorolni az ellenkező erényt! Jóval győzzétek le a rosszat! Ez a kovász feladata és hivatása.

Baj van közösségedben? Ne a másikra várj! Te légy a kovász!

Az első és legfontosabb azonban az imádság, az Úrral való kapcsolat. Hiszen nem nekünk kell tevékenykedni, hanem hagyni kell, hogy az Úr működjön általunk. A kovász az imádságból születik, csak így tud másokat keleszteni.

Ne akarjátok megkeleszteni az egész világot! Csak azt, amit rátok bíz az Úr!

A kovász azt jelenti, hogy meglátjuk Jézus szomjúságát az emberekben és csillapítani akarjuk azt. Egész nap kovász vagy: otthon, a munkahelyen, családod körében, utazás közben, ima, munka, szórakozás közben, minden találkozásban, amikor bántanak, amikor beteg vagy... mindíg, minden helyzetben, minden időben kovász vagy. Marcell atya ezt úgy fejezte ki, hogy egész nap nem csinál mást,mint: "Misézek, misézek, misézek." A kovász lét legmélyebb jelentése ez a Krisztusi Áldozat, amely megkelesztette az egész világot. Marcell atya is kovász volt, nagyon jól ráérzett a lényegre.

Nem te hordozod kovász létedet. A KOVÁSZ hordoz téged. Csak figyelni kell rá.

Így a kovász azt jelenti: folytatni Krisztus megváltói művét a világban. Mindenhová elvinni a krisztusi örömhírt, az Evangéliumot.

A kovász azt jelenti: hagyjuk Krisztust működni magunkban. Ne mindíg mi működjünk! Persze ehhez alázat kell: beismerni saját akaratoskodásunkat. Nekünk kisebbednünk kell, neki pedig nagyobbodnia.

Ha felfedezted magadban kovász létedet, és tudatosan elvállaltad; készülj fel arra, hogy rád szakad az ég. Először is saját magad ellen kell harcolnod. A benned levő lehúzó erők ellen: bűneid, kishitütéged, kényelmességed, lustaságod ellen. Eddig azt hitted minden rendben van az életedben, most meg minden olyan nehezen megy, mintha ólomból lennél...
Aztán az ördög is még jobban ellened támad. Ő zatán végképpen nem akarja, hogy kovász légy! Persze, hogy aztán másokat is megkelessz! Kétszeres erővel támad rád.
Környezeted is ellened támad. Mit akar ez? Játsza a szentet! Jobb akar lenni! Jobbnak akar látszani! Rántsuk le róla a leplet!
Végül az Úr is ellened fordul. Próbák útján akar megerősíteni, megedzeni, megkeleszteni; hogy valóban jó kovász legyél. Rád szakad az ég minden kegyelme.
Ugye milyen jó kovásznak lenni!?

A kovász lét a megtérés útját jelenti. Amikor alázattal beismerem, hogy bűnös vagyok; kinyílvánítom vágyamat a megtérés után és mindent megteszek érte,
Amikor alázattal beismerem, hogy önmagam nem tudok kilábalni bűneimből; szükségem van Isten kelesztő működésére.
Hányszor és hányszor nekimentünk már a zsákutcában a falnak és véres a fejünk; de mindenáron be akartuk bizonyítani, hogy át tudunk menni a falon.
Alázattal forduljunk vissza és induljunk haza, mint a tékozló fiú. Az Atya vár minket.

A kovász lét, mint folyamatos megtérés elsősorban azt jelenti, hogy hagyjuk magunkat az Igazi Kovász által megkeleszteni. A megtérés három pontja az AA = az Anonim Alkoholisták 12 pontja alapján lett összeállítva, a kovászra alkalmazva:
1. A kovász alázattal beismeri, hogy önmagában tehetetlen a bűnnel szemben. A kovász elismeri, hogy csak az Igazi Kovász, csak az Isten tudja megkeleszteni, helyes irányba vezetni életét. Ezért a kovász egészen Istenre bízza magát.
Ima, elmélkedés és szemlélődés által a kovász igyekszik egy tudatos és mély kapcsolatra Istennel. Kéri Őt, hogy felismerhesse vele kapcsolatos akaratát, és erőt kér hozzá, hogy meg is tudja valósítani.

A kovász nem más, mint Isten hatalmas ereje, kegyelme, átalakító működése a világban, az emberben. A kovász erre építi az életét, ezt fogadja be és ezt adja tovább másoknak is. A kovász hagyja működni Istent az életében.

A kovásznak az Egyház szolgálatában kell állnia egészen. A kovász egy belső megújulás az egyénben és a közösségekben egyaránt. Az erények útján. Alázattal, csendben, hűséggel, aktív szolgálatban.

Béke, szeretet, megértés, türelem, jóság, megbocsátás. Csak így lehet előre menni.

A kovász tud alkalmazkodni, mert nem ő a fontos. Ő csak kovász.

Gyümölcseiről ismeritek fel a kovászt és a hamis kovászt.

Legyetek a kovászok kovászai.

A kovász az, amikor egy irányba tekintünk és elmondjuk egymásnak, hogy mit látunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése