2011. február 7., hétfő

5. kovász misszió


A kovász lét kiteljesedése. Átadása annak, amit kaptunk, amit már megéltünk. A kovász lét átadása, megtanítása másokkal. Ha az Úr jónak látja, majd megkeleszti a közösséget mások felé is. (Küldetést ad.) Változatos formában lehetséges, ki-ki, amint kapta az Úrtól. Ki-ki amilyen életformában, közösségben él. Misszió: átimádkozva az adott helyzetet, félmérve, hogy mire van szükség az adott helyen, elvinni oda azt. A szükség (Jézus szomjúsága) egyben meghívás is számunkra. Ahogy Keresztes Szent János atyánk mondja: "Ahol nincs szeretet, oda vess szeretetet és szeretetet fogsz aratni." (Ő is kovász volt.)

Halljátok meg Jézus szomjúságát! "Menjetek el az egész világra és hírdessétek az Evangéliumot minden teremtménynek!" Az Úr végső parancsa, végrendelete nekem is szól. Ha nem is tudok elmenni a világ végére, de imával, áldozattal tudom támogatni azokat, akik elmennek még a világ végére is hírdetni az Evangéliumot. De vajon életemben kihasználok minden lehetőséget? Mindíg meglátom, meg akarom látni Jézus szomjúságát? Jézus szomjúsága számomra a világ vége, ahová el kell mennem hírdetni az Evangéliumot. Kis Szent Teréz a tűző napon való sétáját és fáradtságát ajánlotta fel egy missziósért. Mennyi kihasználatlan időm, energiám, tettem van! Szentháromságról nevezett Boldog Erzsébet nővér az "üres időkre" hívja fel a figyelmünket: várjuk a liftet, megyünk az utcán, éppen "nem csinálunk semmit"... mind mind ima lehetőség, kapcsolat lehetősége az Úrral. A kovász sohasem tudhatja, mikor van szüksége rá az Úrnak. Egy váratlan pillanatban kiáltás hangzik: Jön a Vőlegény! A kovásznak mindíg készen kell lennie a jóra, a kelesztésre!

A kelesztés nem csak kellemes együttlétet jelent az Úrral; hanem fájdalmas átváltozást is. Ő tudja igazán, mit jelent a kovász lét. Ő akarja igazán bennünk a kovász lét kialakítását. Rajta nem fog múlni. Nekünk is akarnunk kell. (Ne a mi akaratunk legyen, hanem az Ővé.) Gyenge, rossz minőségű kovász tönkre teheti az egész tésztát. Fontos, hogy jó kovász legyünk. Ezért fontos átmenni a kelesztésen. És ez mindenkinél egyéni.

5 megjegyzés:

  1. A szeretet nem az állandó kényeztetés,hanem amikor nyiltan megmondjuk valakinek,hogy miben jár elöl,és miben kell még változtatnia.A sztárolás nem szeretet!!!

    VálaszTörlés
  2. Sokat szoktam gondolkodni a kovászon és a gyertyatartón. Igazán jó példája ennek Kis Szent Teréz. Sokszor segít akkor, amikor olyan kísértések szállnak meg, hogy nagy ember legyek. Olyankor arra gondolok, hogy ő is csendesen élt és most hogy világít. Meg nem az a fontos, hogy engem elismernek vagy sem, hanem az Isten műve. S ha ez sikerül(mármint kicsit hozzájárulni az Ő művéhez), még akkor is ha más aratja le a babért, Isten sokszor igazán nagy örömet önt a szívembe. Áldott legyen érte az Úr mindörökké!

    VálaszTörlés
  3. "Vonzz engem és mi futni fogunk."

    "Vajon mi egyéb lehet: kérni, hogy Vonzzanak bennünket, hacsak az nem, hogy bensőségesen egyesülünk azzal, aki rabul ejti a szívünket?" (Kis Szent Teréz, aki kovász volt)

    Igaz ez, a kovász hasonlatával is. A kovász lényege a szeretet. Isten a szeretet. Nélküle még azt sem tudom, hogyan kell szeretni! Kovász létem: a Szeretet benne van a szeretetemben.
    Hogy "Ő éljen és cselekedjék bennem."

    Amikor készül a kovász több napig, szüksége van lisztre, vízre és melegre, hogy megkovászosodjon. Napok múlva elkezd "forrni", túlcsordul az edényben, s ekkor jó. Majd a kenyértésztába helyezik és mintegy átjárja azt.

    Misszió. Kenyérszaporítás?! A kovász lényege a szeretet: "Vonzz engem"
    "...és mi futni fogunk... " És máris többen vagyunk, amikor igent mondok Isten vonzásának. Mert Isten a Szeretet. S ez meghalad engem. Az Ő szeretete túlcsordul bennem, így részesülnek belőle akik mellettem vannak. Nem én teszem, hanem Ő cselekszik bennem, ezért jut belőle mindenkinek.
    Isten a végtelen szeretet. Az Ő szeretete osztható, sohasem fogy el.
    A kovász teljesen átadja magát a kenyérnek, mintegy kiterjed benne, szétárad benne. Megkeleszti azt.
    Régen kovászmagot használtak a kenyérhez. Elvettek egy kisebb darabot a megkelt kenyértésztából, és azt használták fel a következőhöz, mint kovászmagot.

    VálaszTörlés
  4. A Keleti Egyházak kovászos kenyerből készitik a Szent Kenyeret.Ezt a kenyeret elegyitik a vérrel.U.ez a szimbólum.

    VálaszTörlés
  5. "A missziós lelkület mindig a szemlélődés túlcsordulása... csak a kereszt viheti végbe a szeretet nagy titkát: az ember megszületik Valaki más számára." - Marie-Michel OCD,- ő is kovász.

    VálaszTörlés