2012. június 19., kedd

809. Napi kovász - június 24. Lk 1, 57-66. 80

„Erre mindnyájan meglepődtek.” A választott népnek, a rokonságnak, de még a családnak is megvolt a maga elképzelése az üdvösség történetről, János sorsáról. Isten elképzelése azonban mindenkit meglepett. Erre senki sem számított. Az Istennel kapcsolatban, Vele párbeszédben készüljünk fel ezekre a meglepetésekre! Isten a meglepetések Istene. (Valójában minél jobban ráhangolódunk Istenre, az Ő akaratára, tanítására, annál kevésbé fog bennünket meglepetésként érni az Ő elképzelése.

2 megjegyzés:

  1. Papa megosztása:Keresztelő János személyisége mellett Szt. Lukács kitér szülei jellemzésére is.Zakariás feleségével egy életen át imádkozott fiú utódért.Amikor Gábor angyal megjelent,megjövendölte fia születését?Az eset nem hagyta nyugodni.Megnémulása elgondolkoztathatta.Érdekes eszébe sem jutott hogy saját nevét adja neki."Isten kegyének"Jánosnak fogják hivni.Isten irgalamssághot cselekedett atyáinkkal és irgalmából meglátogatott minket.Mindennapjainkban testileg is velünk van.

    VálaszTörlés
  2. Erről a szakaszról,mindig az "Isten nazirja" jut eszembe.Kik is voltak a nazirok?
    "Szentírásban csak kivételes esetekben olvashatunk egész életre szóló felajánlásról (Sámson), a nazír-fogadalom egy meghatározott időre, néhány évre szóló volt.

    Külsőségeiben három dologra vonatkozott: a fogadalmat tevő ember haját, szakállát nyíratlanul hagyta, holtest érintésétől tartózkodott, és gyászt nem tartott, bort nem ivott. Ezek a külsőséges vonások a kánaáni pogány hitvilággal és erkölcsiséggel való szembenállást, tiltakozást fejezte ki.

    A kánaáni népek körében szokás volt a fejet körbe nyírni és a levágott hajfürtöket a szellemeknek áldozni. Ugyanígy lenyírták hajukat gyász idején is.

    A borivástól való tartózkodással nem csak a józanság megőrzésére törekedtek, hiszen a nazír- fogadalom a szőlő termésének minden formáját elutasította (Num. 6, 3), hanem inkább arra, hogy a kánaáni ünnepeken a borivással együtt járó, nagyon sok erkölcstelen szokás elleni tiltakozás volt (Hós. 4, 11). A kánaáni kulturának és a vele szorosan összefüggő vallás nagyon erősen hatott a betelepült izraelitákra. Az őslakóktól nem csak a földművelést tanulták el, hanem az azzal együtt járó hiedelmeket, babonás, vagy erkölcstelen szokásokat is. A Baal -vallás különösen veszélyes lehetett, és a nazírok voltak azok, akik különcnek látszó magatartásukkal tiltakoztak a kánaáni termékenységi kultusz bomlasztó hatása ellen."(Lakatos Ilona Országos zsidó Egyetem I.évfolyamos tanuló dolgozatából)Keresztelő Szent János mérhetetlen alázata érint meg.Tudott kicsivé válni.

    VálaszTörlés