2012. július 11., szerda

841. Napi kovász - július 12. Mt 10, 7-15

Jézus határozott utasításokkal küldi tanítványait a világba, hirdetni az örömhírt. Lehet ezeket lelkileg értelmezni, hogy is kell őket a mai világban megvalósítani. De Jézus tanácsai nem zárják ki annak lehetőségét és szükségességét, hogy mi magunk is újabb és újabb módszereket dolgozzunk ki, találjunk ki, hogy még hatékonyabban tudjuk hirdetni az Evangéliumot.

3 megjegyzés:

  1. "Kérjetek,és adnak nektek.."Milyen jó,hogy nem mindig azt adja az Úr meg amiért imádkozunk...Sokszor mosolyog kéréseinken az Úr,és azt mondja "megadom".akkor meglátjuk,hogy nem is volt annak jelentősége.

    VálaszTörlés
  2. Tapasztalatom az,hogy ha nem fogadnak el,akkor azt is el kell fogadni.Ilyenkor vitatkozni nem lehet.Imádkoznunk kell a nyitott szivért,mindkét fél részére.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is kellenek az új módszerek, új lehetőségek. Annál is inkább, mert Isten kincsestára kimeríthetetlen. Ahány keresztény ember, annyiféle ötlet, mert annyiféle személyiség létezik.
    Úgy is felfoghatnánk, hogy Isten - a cél érdekében - bebocsát minket kincsestárába, hogy válasszunk magunknak kincseket, a későbbi kamatoztatás érdekében, ahol mindenki az egyéniségének megfelelő darabokat fogja megtalálni (->mert Ő már előre tudja, hogy mi melyeket fogjuk kiválasztani, de a szabad akaratunkat hagyja érvényesülni; valójában nem is kell mást tennünk, csak Isten akaratában maradni ekkor is).

    Ás fontos tudnunk, hogy ebben a "kincshalászatban" akkor találjuk meg a nekünk legmegfelelőbbet, amikor a Szentlélek vezetésére bízzuk magunkat. Ő majd mondja, hogy "Menj csak előre, majd jobbra, és ott fordulj megint jobbra..." :-)

    Aztán ezeket a kincseket, mint eszközöket, szintén a Szentlélek sugallatára a legjobb időben és helyen tudjuk majd felhasználni.

    Tapasztalatom szerint - közel 17 éve foglalkozom gyerekekkel - a legjobb "módszer" mindig akkor jön, amikor már abszolút tehetetlennek érezzük magunkat és az „égre tekintve” ötletet és segítséget kérünk. 17-20 ordítozó óvodás vagy általános iskolás között ez néha nem egyszerű.
    De a fönti módszerrel még a legzsiványabb gyerekekből is kezes bárányokat lehet faragni, legalábbis az együttléteink idejére.

    Valószínűleg, az Evangélium hirdetésére is igazak a fönt írtak, mert - remélem, nem botránkoztatok meg ezzel senkit sem - az evangélium hirdetése szintén „pedagógiai” feladat, de itt a Szentlélek tanít általunk, az általunk megtalált (Isten által előre meghatározott, de szabad akaratunkból választott) kincsek által.

    VálaszTörlés