2020. december 8., kedd

 2020. 12. 10. Mt 11, 11-15 

"Akinek füle van, hallja meg!" Mert a hit hallásból ered.

De ide kell venni a többi érzékszervünket is: látás, ízlelés, tapintás, szaglás. Hiszen az öt érzékszervünkön keresztül árad belénk a rengeteg információ. Különösképpen is a látáson keresztül. Talán a mai időkben még jobban. És nem mindegy, hogy mit engedünk be magunkba; nem mindegy, hogy minek nyitjuk meg lelkünk kapuit! Hiszen az öt érzékszervünkön keresztül nem csak a jó, hanem a rossz is beléphet életünkbe. A lelki élet egyik alapvető törvénye, hogy őrizni kell a kapukat. A középkorban is a várak kapuit kellett a legjobban őrizni. Ezek voltak a leggyengébb pontjai a várnak. Ha a kapu elesett, vagy nyitva volt, az ellenség könnyen behatolt a várba és elfoglalta azt. Ezért kell a lelki életben is őrizni az érzékszerveinket.

"Akinek füle van, hallja meg!"

Nem mindegy, hogy mire használjuk fel érzékszerveinket; miket engedünk be magunkba! Nem mindegy, hogy mit akarunk meghallani, mit hallunk meg, mire hegyezzük a füleinket!

"Akinek füle van, hallja meg!"

1 megjegyzés:

  1. "De ahhoz, hogy Isten szavát meghallhassuk magunkban, csendnek kell uralkodni a lelkünkben, hallgatni kell, de nem szomorúan, hanem a lélek csendjével Istenre összpontosítva, összeszedettségben." (Fausztina nővér Napló 118)

    VálaszTörlés