2012. május 11., péntek

672. A Lélek sötét éjszakája 10.

A lélek sötét éjszakája – a szellemi rész sötét éjszakája
Az érzéki rész tisztulása után „a lélek alapos tisztulása még nincs befejezve, mert hiszen hátra van még annak fontosabb része, tudniillik a szellem tisztulása.”
Feladat 41: Az egész embernek meg kell tisztulnia, mielőtt belépne a menyegzőre. Mit nem adtam még át az Úrnak?
„Az érzéki rész ugyanis, amely részesedik bennük, (tudniillik a kegyelmekben) sokkal gyöngébb és romlottabb, semhogy kibírná őket. Ebből származnak az elragadtatások s azok a fájdalmas érzések, amelyek olyanok, mintha csak az ember csontjai ficamodnának ki. Ezek a hatások mindig bekövetkeznek olyankor, amikor ezek a közlések nem tisztán szellemiek, vagyis nem irányulnak kizárólag a szellemre, amint az a tökéleteseknél történik, akik a második szellemi éjszakában már megtisztultak. Ezeknél ugyanis már megszűnnek az elragadtatások és a testnek ezen kínjai, s teljesen élvezik a szellem szabadságát, anélkül, hogy az érzéki rész elhomályosodnék és elvesztené eszméletét.”  Nagyon fontos közlés, ami eligazítást ad a lelki dolgokban. Milyen irányba kell haladnunk, mihez kell ragaszkodnunk, és mit kell levetni magunkról. Mi az igazán fontos a lelki életünkben. Ne a csomagolópapírra figyeljünk, hanem magára az ajándékra.
Feladat 42: Minél belsőbb valami, annál tökéletesebb. Törekedjünk a tökéletesebb dolgokra!
Az érzéki részek megtisztulása után is nagyon sok gyarlósága van még a léleknek. Ezektől is meg kell tisztulnia. Ezért kell átmennie a szellemi rész éjszakáján. „Mert, mint mondottuk, az érzéki résznek tisztulása csak kapu és kezdetleges szemlélődés, amely átmenetül szolgál a szellemihez s inkább csak arra való, hogy az érzéki részt összhangzásba hozza a szellemmel, nem pedig arra, hogy a szellemet Istennel egyesítse. A szellemben tehát továbbra is megmaradnak a régi ember foltjai, habár az illető ezt nem is gondolná s nem is képes azokat észrevenni.” „ Megvan benne továbbá az a természetes korlátolt elméjűség, amely minden emberre ráragadt a bűn következtében, továbbá a szórakozottság és a szellemnek kifelé kalandozása; szükséges tehát, hogy felvilágosuljon, megtisztuljon és összeszedettségre tegyen szert amaz éjszaka bűnhődései és szorongatásai révén.”  Különböző hibák fordulhatnak elő a különböző lelkekben. „Mert itt azután az ördög sok hiú látomást, hamis kinyilatkoztatást és jóslatot hitet el velük, azt a meggyőződést keltve bennük, hogy az Úristen beszél hozzájuk, vagy pedig a szentek. Nem egy esetben pedig a saját képzelődésük ámítja el őket.”  Gőg és kevélység költözik a szívükbe. Szeretnek szentnek látszani mások előtt. Vakmerővé válnak Istennel szemben. „.. s elvesztik azt a szent félelmet, amely kulcsa és őrzője az összes erényeknek.” „Ezekbe a nyomorúságokba akkor keverednek bele, mikor előbbre jutva a lelkiélet útján, túlzott bizalommal kezdenek viseltetni a szellemi benyomások és érzelmek iránt.”
Feladat 43: Ne az ajándékokra figyeljünk, hanem az Ajándékozóra!
„…be kell lépnie ebbe a második szellemi éjszakába, amelyben az érzéki rész és a szellem teljesen megtisztul ezektől a benyomásoktól és élvezetektől s megtanul a sötét és tiszta hit útján járni, amely az egyedüli elégséges és megfelelő eszköz arra, hogy a lelket Istennel egyesítse.”  Ezért nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk és mindig növeljük hitünket. Ne a hitet romboló kiadványokat olvassuk! Ezért nagyon fontos a Katekizmus.
Feladat 44: Az Egyház hitére és tanítására alapozzuk lelki életünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése