2012. május 23., szerda

743. A Lélek sötét éjszakája 20.

„Rejtőzve.”
„…ez a beléje öntött szemlélődés, amelyben itt részesül, titkosan és szenvedőlegesen van beléöntve, tehát az érzéki rész érzékeinek s belső és külső tehetségeinek megkerülésével s azok tudta nélkül. Innét van az, hogy nemcsak attól az akadálytól szabadul meg, amelyet ezek a tehetségek természetükből és gyarlóságukból kifolyólag vetnének útjába, s nemcsak ez elől van elrejtőzve, hanem az ördög elől is. Ez ugyanis csakis az érzéki résznek tehetségeiből következtethet arra és ismerheti föl azt, hogy mi történik a lélekben; egyébként nem lát belé. Azért is, mennél szellemibb, bensőbb és az érzékektől távolabb eső valamely közlés: annál kevésbé képes az ördög arról tudomást szerezni.”  Ezért kell őrizni a kapukat, az érzékeket. S ezért nem szabad megmaradni a lelki életben az érzéki szinten. Egyébként az ördög „megtesz mindent, amit csak meg tud tenni, hogy felkavarja és megzavarja az érzéki részt, amelyre neki befolyása van.” Ha az ördögnek sikerül észrevennie a közléseket, akkor szívesen meghamisítja őket. „Amikor ellenben az Úristen személyesen látogatja meg, akkor igazolódik be tökéletesen az idézett verssor; mert akkor teljesen sötétben és rejtekben van ellensége elől, s úgy kapja a szellemi kegyelmeket Istentől.” „Ezt a kincset senki sem éri el máskép, mint a tökéletes belső megtisztulás, a mindenről való lemondás és az összes teremtmények elől való szellemi elrejtőzés révén. Mindez sötétben történik; az Istennel való szerető egyesülésben…”  Szinte az egész könyv összefoglalása volt ez a mondat!!! Egy lelki életi program. „Ily módon alakul át a lélek fokozatosan teljesen szellemivé.”
Feladat 85: A lényeget keressük mindig a lelki életben!
„Mikor házam már elpihent.”
„Ez annyit jelent, mintha azt mondaná, hogy: midőn az én lelkem felső részében már éppúgy elpihentek a vágyak és a tehetségek, mint az alsóban, elmentem az Istennel való isteni, szerető egyesülésre.”  Létrejön a lélek teljes és tökéletes harmóniája egy éjszaka által. Szinte összefoglalása az egész könyvnek: „A sötét éjszakának ama háborújában ugyanis – mint mondottuk – a lelket két irányban éri a támadás és a tisztulás, tudniillik érzéki és szellemi részében, illetve ezeknek érzékeiben, tehetségeiben és szenvedélyeiben. S ugyancsak kétféleképpen, érzéki és szellemi részében, ezeknek összes tehetségeiben és vágyaiban áll be azután a békesség és a nyugalom.”  Létrejön „a házasságkötés a lélek és Isten Fia között.” „Ezt az egyesülést nem lehet elérni nagyfokú tisztaság nélkül, ezt a tisztaságot pedig nem lehet megszerezni anélkül, hogy az ember teljesen lemondana az összes teremtett dolgokról s erősen gyakorolná az önmegtagadást és önsanyargatást.”
Feladat 86: Ezt a lelki életi programot próbáljuk megvalósítani!
„A boldog éjjelen titokban, hogy ne lásson ember, s ne lássak én se mást, utamra egy tűz szórt világot, az, mely szívemben ég, lobog.”
„…Istenen kívül semmivel sem foglalkozik, s csupán feléje halad. Megszabadult ugyanis azoktól az akadályoktól, amelyeket az alakok, a képek, és a természetes felfogások vetnek eléje; mert ezek szokták a lelket attól visszatartani, hogy mindenkorra Istennel egyesüljön.”  S végül kimondja a lényeges, mindent összefoglaló szavakat: „… a szeretet és a hit, amely ilyenkor szívében ég és azt Kedvese irányában epeszti, ez hajtja és vezeti a lelket, és röpíti Istene felé a magány útján, anélkül, hogy a lélek tudná, hogyan és miként történik ez.”  Szeretet és hit. Ez a lelki élet két legfontosabb szava. Ez a lelki élet két legfontosabb eszköze, az Istennel való egyesülés során.
Feladat 87: Törekedjünk a szeretetre és a hitre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése