2012. május 17., csütörtök

713. A Lélek sötét éjszakája 16.

„Ó boldog pillanat! Kisurranék csöndben titokban, mikor házam már elpihent.”
„… a lélek alacsony színvonalú cselekményei, szenvedélyei és vágyai ezzel az éjszakával mind ki voltak már oltva és elaludtak.” (Összes tehetségeit, szenvedélyeit, hajlamait és vágyait, amelyek érzéki és szellemi részében vannak.) „Ó, mily boldogság az a lélekre nézve, hogy kiszabadulhatott érzékiségének házából.”  Ezt csak az tudhatja, aki megtapasztalta. Ez a teljes és tökéletes szabadság útja. „Ekkor ismeri meg, hogy csakis a szellemi élet igazában szabad élet, hogy csak ez gazdagság; s hogy megbecsülhetetlen kincseket foglal magában.”
Feladat 66: Pihentessük el házunkat!
„Sötétben s biztosan, egy titkos lépcsőn, álruhában, ó boldog pillanat! Sötétben és rejtőzve-bújva, mikor házam már elpihent.”
A lélek úgy tudta legyőzni ellenségeit, hogy sötétben, három színű álruhát öltve, egy titkos lépcsőn ment ki házából. Ez a titkos lépcső nem más, mint az élő hit. A három színű álruha pedig, a három isteni erény: a hit, a remény, és a szeretet. (Ezekbe rejti el a három emberi képességet: az értelmet, az emlékező tehetséget, és az akaratot.)
Feladat 67: Fedezzük fel és használjuk ezt a titkos lépcsőt!
„Sötétben s biztosan.”
„Az a sötétség, amelyről a lélek itt beszél, amint már mondottuk, a belső, érzéki és szellemi törekvőképességekre és egyéb tehetségekre borul reá…” „…amely azt a szorongó érzést kelti benne, hogy el van idegenülve Istentől.”  A kapuk zárva vannak, a lélek biztonságban van, sem a világ, sem az ördög nem tud betörni a házba. „Innét van az, hogy minél sűrűbb sötétben van a lélek s mennél inkább kiürültek belőle természetes működései, annál nagyobb biztonságban halad.” „Ugyancsak az is következik ebből, hogy sötétben haladva, nemcsak nem tévedhet el, hanem még sokat is nyer, mert hiszen itt szerzi meg az erényeket.” „… most az Úristen, aki saját kezébe vette a dolgot, vezet téged a sötétben, mint a vakot szokás, vezet ott és arrafelé, ahol és amerre te mit sem ismersz, s ahol és amerre a magad szemével és a magad lábán, ha mégannyira igyekeznél is nem volnál képes haladni.”  Nagyon is rá kell hagyatkozni erre a biztos, isteni vezetőre. Sőt még jobban be kell hunynunk a szemünket, hogy még véletlenül se akadályozzuk önkéntelen mozdulatunkkal sem. A lélek „…a szenvedésben gyakorolja és megszerzi az erényeket és a lélek fokozatosan tisztul, bölcsebb és óvatosabb lesz.”  A lélek egyre nagyobb biztonságban van, mert a legjobb orvos és pedagógus vette kezelésbe. „Mert tényleg igaz, hogy minél jobban közeledik a lélek Őhozzá, annál sűrűbb sötétséget és annál mélységesebb homályt érez a saját gyöngesége miatt.”  A kegyelem fénye csak később válik valóban fénnyé a lélek számára, amikor már megtisztult bűneiből. A bűn sötétsége pedig kezdetben fény és élvezet számára. Össze van zavarodva az ember az eredeti bűn következtében. Ezért fontos számunkra a hit, hogy megtanuljunk helyesen gondolkodni és élni. Meg tudjuk különböztetni, hogy mi jó és mi rossz számunkra. Ezért nagyon fontos a katekizmus. „Itt azután, ebben a sötét felhőben, az Úristen közelében a lélek jól el van rejtve és biztonságban érzi magát. … s minden ellen tökéletesen megvédi és biztonságba helyezi…”
Feladat 68: A hit szemével nézzük a világot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése