2012. május 19., szombat

725. A Lélek sötét éjszakája 18.

Az isteni szeretet misztikus lépcsőjének tíz foka van Keresztes Szent János szerint. (Ne legyünk rabjai a számoknak, a számmisztikának! A Belső Várkastély 7 lakása? Az alázatosság 12 foka? A szeretet lépcsőjének 10 foka? Lépcsős János 30 foka? Ezek csak emberi számok.) Főleg nem azért kell ismernünk ezeket, hogy helymeghatározást végezzünk, akár magunkkal, akár másokkal kapcsolatban; hanem azért, hogy gyakoroljuk. Nézzük tehát e tíz fokot:
Feladat 72: A tíz fok lényegére figyeljünk!
1. Első foka üdvös betegséget hoz a lélekre. „Erre a betegségre és az összes dolgoktól való elszakadásra, amely az első lépés és az első fok az Istenhez vezető úton, világosan céloztunk fentebb, midőn beszéltünk arról a megsemmisülésről, amelyet a lélek érez, midőn ennek a szemlélődő tisztulásnak lépcsőjére kezd rálépni s midőn semmiféle dologban sem képes megnyugvást, örömet, vigasztalást vagy kielégítést találni.”  Erről az elszakadásról beszélt eddig. Most pedig tovább lép. Ezeket a dolgokat aztán a Szellemi páros énekben fogja bővebben kifejteni. Keresztes Szent János művei szervesen összefüggnek. Ugyanarról beszél csak más és más módon. Egyszer a fáról, egyszer a tűzről, egyszer az égésről…
Feladat 73: Szakadjunk el a dolgoktól!
2. „A második fok jellemző vonása, hogy a lélek szünet nélkül keresi Istent.” „Itt ezen a fokon a lélek annyira szorgos, hogy az összes dolgokban keresi kedvesét.”  
Feladat 74: Minden dologban Istent keressük!
3. „A szeretet lépcsőjének harmadik foka ez, amely a lelket arra bírja, hogy dolgozzék s felbuzdítja, hogy ne kövessen el mulasztást.” „Ezen a fokon kicsibe veszi a nagy munkát, amelyet kedveséért végezhet; keveselli a sok dolgot; rövid neki a hosszú munkaidő: mindez pedig annak a szeretetnek hatása, amely benne ég.” „..szíve mélyéből és igazán rosszabbnak tartja magát az összes többi lelkeknél…”
Feladat 75: Buzgón szolgáljuk az Urat!
4. „A szeretet lépcsőjének negyedik foka a lélekben, kedvesére való tekintetből, állandó szenvedést tart ébren, anélkül, hogy ebbe belefáradna.” „Ez pedig szellemi értelemben jelenti a léleknek belső elszakadását minden teremtménytől, amennyiben nem áll meg semminél és nem nyugszik meg semmiben.”
Feladat 76: A szenvedés se akadályozzon meg bennünket az Úr szolgálatában!
5. „E lépcsőnek ötödik fokán a lélek türelmetlenül vágyódik és eped Isten után. … Ezen a fokon a szerető lélek annyira van, hogy vagy el kell jutnia ahhoz, akit szeret vagy meg kell halnia.”
Feladat 77: Életbevágóan fontos keresnünk az Urat!
6. „A hatodik foknak az a sajátossága, hogy rajta a lélek könnyedén fut Isten felé.” 
Feladat 78: Győzzük le magunkban a lelki lustaságot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése