2012. május 24., csütörtök

751. A Lélek sötét éjszakája 21.

Ezzel befejeztük a Lélek sötét éjszakájának tárgyalását. De ha a Kármelhegy útját és a Lélek sötét éjszakáját egy egységben nézzük – márpedig abban kell nézni, mert mindkettő a tisztulásról szól – akkor egy nagyon fontos részét fejeztük be Keresztes Szent János műveinek, lelkiségének. Egyfajta szempont, a tisztulás szempontja alapján néztük át az egész lelki életet. Most elkezdjük majd tárgyalni a Szellemi páros éneket, majd pedig az Élő szeretetlángot; melyek ugyanazt a lelki életet tárgyalják majd egy másik szempont szerint, egy magasabb szinten. Keresztes Szent János művei szervesen összetartoznak, egymást világítják meg, egymást magyarázzák.
Feladat 88: Lássuk meg a lelki élet összefüggéseit!                                                  
Miről is szólt a Lélek sötét éjszakája? A lélek passzív tisztulásáról. A Kármelhegy útja az aktív tisztulást tárgyalta. De tudjuk, hogy az aktív, általunk végzett tisztulás sohasem lehet tökéletes. A végső, tökéletes tisztulást Isten végzi el bennünk. Erről szólt a Lélek sötét éjszakája. S ez a passzív éjszaka már sokkal sötétebb volt, mint az aktív éjszaka. De természetesen ezeket az éjszakákat nem lehet egymástól elválasztani, szervesen összetartoznak, párhuzamosan folynak a lélekben. A passzív éjszakával kezdődik a lelki élet, amikor Isten belép életünkbe, amikor megszólít bennünket. Ezáltal elkezdődik a párbeszéd Isten és a lélek között. (Erről a párbeszédről fog majd szólni a Szellemi páros ének.) Fontos, hogy ez a párbeszéd kialakuljon Isten és az  ember között, fontos, hogy válaszoljunk Isten megszólítására. A mi válaszunkról, az aktív tisztulásról szólt a Kármelhegy útja.
Feladat 89: Válaszoljunk Isten szavára!
Megtörtént tehát a lélek teljes átalakulása, áthasonulása Istenhez, istenivé vált a lélek. A test már engedelmeskedik a léleknek. (Ezt érte el az érzéki rész aktív és passzív tisztulása. A Kármelhegy útjában és a Lélek sötét éjszakájában hallhattunk ezekről. Ebből is láthatjuk, hogy mennyire összefügg a két mű.) A lélek pedig már Istennek engedelmeskedik. (Ezt érte el a szellemi rész aktív és passzív tisztulása. A Kármelhegy útjában és a Lélek sötét éjszakájában hallhattunk ezekről. Ebből is láthatjuk, hogy mennyire összefügg e két mű.) Kialakult a teljes testi és lelki harmóniája az embernek. Eljutott a teljes szabadságra. Amikor bennünk és velünk kapcsolatban minden helyesen, Isten szándéka szerint működik.
Feladat 90: keressük isten akaratát!
Visszatérve a Belső Várkastély képéhez; amikor már belaktuk az egész várkastélyt, annak minden szobáját, alsó és felső részeit és minden tökéletesen működik, Isten akarata szerint. Most aztán egy nagy feladatunk van, végleg összekapcsolni a Belső Várkastélyt, annak szobáit – a Kármelhegy útjával és a Lélek sötét éjszakájával. Minden egyes szobát Keresztes Szent János e két műve alapján kell belaknunk, használnunk. Keresztes Szent János művei olyanok mint egy használati utasítás a Belső Várkastély lakásaihoz. Ezek mutatják meg és biztosítják a lakások biztonságos működését. Érdemes akár minden egyes lakást külön-külön is megnézni e használati utasítás alapján. Milyen részekből áll az a lakás, milyen bútorok vannak benne; ezek hogyan működnek, ezeket hogyan kell használnunk, mi az Isten akarata abban a lakásban, mi az Isten akarata ezekkel az eszközökkel, bútorokkal, hogyan működik abban a lakásban Isten, hogyan kell abban a lakásban együttműködnünk Istennel…
Feladat 91: Legyünk valóban otthon saját magunkban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése