2012. május 24., csütörtök

753. A Lélek sötét éjszakája 22.

 A Szellemi páros ének pedig azt fogja majd megmutatni, hogy milyen dialógus folyik Isten és a lélek között ezekben a lakásokban. Az Élő szeretetláng pedig a Belső Várkastély szépségét fogja megmutatni számunkra. Amikor végére érünk majd ezeknek a műveknek, akkor majd valóban egy csodálatos benső világ tárul majd a szemünk elé.
Feladat 92: Lássuk egységben a lelki életet!
Gondoljunk csak Keresztes Szent János híres tűz hasonlatára, ami a tűz anatómiájáról szól. Egyszer azt írja le, hogy milyen a tűz; máskor azt, hogy milyen a fa; ismét máskor pedig azt, hogyan ég a fa, milyen kapcsolat van a tűz és a fa között.  A Kármelhegy útja és a Lélek sötét éjszakája arról szólt, hogyan égeti ki a tűz a fából annak minden bűnét, szennyét, mocskát. (Érdemes megfigyelni ezt egy tábortűznél.) A Szellemi páros ének arról szól majd, hogy milyen titokzatos kapcsolat, párbeszéd van a tűz és a fa között. (Érdemes ezt meghallgatni egy tábortűznél.) Az Élő szeretetláng pedig azt fogja majd megmutatni, hogy milyen szép a tűzzé átalakult, áttüzesedett fa. (Érdemes megnézni egy tábortűznél.)
Feladat 93: Tényleg nézzünk meg egy tábortüzet!
A Kármelhegy útja és a Lélek sötét éjszakája segítségével megismertük az embert, annak különböző részeit; a lelki élet különböző szereplőit; a Belső Várkastély minden egyes szobáját; - ahogy Avilai Szent Terézia mondaná – felraktuk a sakk figurákat. És most e két könyv végén azt látjuk, hogy most már mindegyik szereplő, figura és lakás helyesen működik; az eredeti terv, Isten akarat szerint. (Ezért is érdemes olvasnunk a Katekizmust, hogy lássuk hogyan is kell működnie mindennek. Hiszen Keresztes Szent János bármilyen zseniálisan írta is le az egész lelki életet; nem írhatott le mindent. S azóta eltelt már pár évszázad. A Katekizmus pedig 2000 év minden tapasztalatát összefoglalja.) Kezdődhet hát a játék a felrakott sakkfigurákkal, elkezdhetjük hát a gyakorlatban is megvalósítani mindezeket.
Feladat 94: Minden nap olvassuk a Katekizmust!
Kezdődhet hát a Szellemi páros ének, a dialógus Isten és a lélek között. Jó látni, hogy egyszer az Isten szól és a lélek válaszol; majd a lélek szól és Isten válaszol. Isten működik a lélekben, de az embernek a maga dolgát is meg kell tennie. Sőt, Isten működésére, a magunk dolgának megtevésével készülhetünk elő megfelelőképpen. Ami rajtunk múlik, azt nekünk kell megtenni. Belépünk tehát most újból a Belső Várkastélyba és hallgatjuk a világ legcsodálatosabb színdarabját, dialógusát. Sőt azt kell észrevennünk, hogy ez a párbeszéd a mi házunkban zajlik velünk és általunk. Isten a főszereplő, mi pedig társfőszereplők vagyunk ebben a színdarabban, ebben a párbeszédben.
Feladat 95: Párbeszéd Istennel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése