2012. május 16., szerda

707. A Lélek sötét éjszakája 15.

Isten is így égeti ki a lélekből annak gyarlóságait. Ugyanaz a kegyelem először kiégeti belőle a gonoszságot, majd önmagához hasonlóvá teszi. A kegyelem fájdalmas érzete nem a kegyelmen múlik, hanem a lélek bűnösségén.
Feladat 60: Akarjunk mi is megtisztulni!
„A szeretet tüzében égve.”
„E verssorban a lélek a szeretetnek előbb említett tüzéről beszél, amely – miként az anyagi tűz a fát – úgy gyújtja lángra a lelket a szemléletnek ebben a kínos éjszakájában.”  Vagyis a lélek nagy hasznot merít ebből a keserves kínlódásból,mert Isten iránti szenvedélyes szeretetre gyullad. Megtisztul a szeretete.
Feladat 61: Törekedjünk az egyre tisztább szeretetre!
Hogyan kell együttműködnünk Isten átalakító tevékenységével? Hogyan kell előkészülnünk? „Ez a szeretet pedig annál alkalmasabbnak és készültebbnek találja a lelket arra, hogy vele egyesüljön és megsebezze, minél jobban el vannak nyomva, elidegenedve és tehetetlenné téve összes vonzalmai minden, akár égi, akár földi dolog iránt s minél képtelenebb ezekben örömét találni.”  Vagyis egyszerű szavakkal kifejezve: meg kell néznünk, hogy miben leljük örömünket. Ha az bűnös vagy felesleges dolog, akkor azt el kell vetnünk magunktól. Isten legyen minden örömünk oka és célja. Istenben, Istenért leljük örömünket a dolgokban. Ebben kiváló eligazítást ad nekünk a katekizmus. Lényeges szentírási hely ezzel kapcsolatban a főparancs: Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és teljes erődből! Erről szól Keresztes Szent János tanítása. Mit nem adtunk át még az Úrnak magunkból? A fának egészen tűzzé kell válnia, kivetve magából minden szennyeződést.
Feladat 62: Vizsgáljuk meg örömeinket, és vessük el magunktól a hamisakat!
Ez a rettenetes éjszaka nem egyéb, mint tisztítóhely. Földi tisztítóhely. Ha ez nem elég, akkor majd jön a halál után a túlvilági tisztítóhely; mert a mennybe csak egészen tisztán juthatunk be. Egészen katolikus és logikus gondolkodás. „A szív tisztasága ugyanis nem egyéb, mint Istennek szeretete és kegyelme.” „Azért is az Istenre irányuló ezen annyira fennkölt érzelemhez és szeretethez nem is jut el az ember, hacsak nem ment át előbb sok szenvedésen és tisztulásának nagy részén. Ellenben más, alacsonyabb fokokhoz, amelyek gyakran előfordulnak, nincs szükség ekkora tisztulásra.”
Feladat 63: Át kell alakulnunk!
Néha ezen isteni tűz inkább az akaratot, vagy csak az akaratot érinti, és hidegen hagyja az értelmet. Néha viszont pontosan fordítva történik, az értelmet érinti meg, és az akaratot hagyja hidegen. Ahogy a földi tűznek is két tulajdonsága van: melegít és világít. Ezáltal jobban megértjük értelmünk és akaratunk belső működését. (Amikor például az értelmünk teljesen áttüzesedik, az akaratunk azonban nem; vagy pontosan fordítva: az akaratunk lobog a szeretettől, az értelmünk azonban nem ért semmit.) Jó látni a lelki életi összefüggéseket, hogyan is működnek a lélek részei.
Feladat 64: Figyeljük meg lelki működésünket és vonjuk le a szükséges következtetéseket! Gyűjtsünk tapasztalatot!
Egyéb hatásai e sötét éjszakának. Az akarat és az értelem, mint két lelki tehetség együttes tisztuláson megy keresztül. Elmondhatjuk, hogy minden megtisztul az emberben, aminek meg kell tisztulnia. Lángra lobban az akarat hajlama. Kész volna az ilyen lélek akár ezer halált is elszenvednie, csakhogy Istennek kedvére tehessen. „Nagy vakmerőséggel tesz rendkívüli és szokatlan dolgokat, olyképpen és akkor, amint erre alkalom kínálkozik, csak azért, hogy találkozhassék azzal, amit az ő lelke szeret.”  Szerető epedések árasztják el. Ugyanakkor „… értelmét nézve – mivel az még sötétben van – érdemetlennek és nyomorultnak érzi magát.” Lassan átalakul az ember és istenivé válik.
Feladat 65: Adjunk át mindent az Úrnak, hogy azt megtisztítsa!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése