2012. május 14., hétfő

692. A Lélek sötét éjszakája 13.

„Sötét nagy éjszakán.”
Ez a szemlélődés, nem csak éjszaka, de szenvedés és kín is. Beöntött szemlélődés, misztikus teológia.
„Ebben Isten a lelket titokzatos módon tanítja és oktatja a tökéletes szeretetre, a lélek pedig nem tesz egyebet, minthogy szeretettel figyel Istenre, hallgatja Őt és magába fogadja az Ő világosságát, anélkül, hogy értené, miféle dolog ez a beöntött szemlélődés.”  Hatása, hogy megtisztítja és megvilágosítja a lelket. „Szóval ugyanaz a szeretetteljes Bölcsesség, amely az üdvözült lelkeket tisztítja és megvilágosítja, ugyanaz tisztítja és világosítja meg itt a lelket.”  Ilyen értelemben beszélhetünk öt éjszakáról, a tisztító tűzzel együtt. Azért érzi a lélek Isten szeretetteljes megvilágosító működését sötétnek és fájdalmasnak; mert természetében még gyenge, főleg szellemi részében. Különböző mértékben élhetjük át ezt a sötétséget és fájdalmat; az egészen enyhétől az Istentől való eltaszítottság mértékéig.  Attól függően, hogy mennyire vagyunk bűnösök és hogy Istennek milyen tervei vannak velünk.
Feladat 51: Engedjük, hogy Isten megtisztítson bennünket bűneinktől!
Más egyéb fájdalmakat is át kell élnie a léleknek. Mindenkinek mást és mást, különböző ideig életállapota szerint. Ebben is alkalmazkodik Isten a lélekhez. (Istentől való elhagyatottság, ami most már örökké tart… mindenkitől való elhagyatottság… a teljes szegénység és nyomorúság érzete… szinte elevenen száll le a pokolba, hogy ott megtisztuljon a tisztító tűzben…) Az ember minden részében, ahol tisztulnia kell; létrejön egyfajta szenvedés. „Mert az érzéki rész a szárazság következtében tisztul meg, a tehetségek pedig az ő benyomásaiknak ürességében, míg ellenben a szellem a sűrű sötétségben.”  Nagyon egyszerű a képlet: belépni a mennyországba csak menyegzős ruhában lehet. Ennek felvétele pedig tisztulással jár.
Feladat 52: Tekintsünk így szenvedéseinkre!
„Következésképpen az a lélek, amely átesik ezen a sötét éjszakán s abban alaposan megtisztul: vagy egyáltalában nem jut a tisztítótűzbe, vagy pedig csak nagyon rövid ideig marad benne, mert hiszen több haszonnal jár itt egy órai szenvedés, mint ott a hosszan tartó.”  Érdemes együttműködni a tisztulással, szenvedéssel; érdemes elfogadni azokat. (Látjuk tehát, hogy az öt éjszaka, beleértve a tisztító tüzet is, tulajdonképpen egy éjszaka.)
Feladat 53: Vegyük fel és őrizzük menyegzős ruhánkat!
További szenvedések: nem talál vigasztalást semmiféle könyvben vagy lelki vezetőnél. Nem mindenkinél található meg ez, hiszen személytől függő a tisztulás, a szenvedés mértéke és ideje. Minél nagyobb annál magasabbra jut a lelki életben.
Feladat 54: Istennél keressünk vigaszt elsősorban!
További szenvedések: nem képes többé szívét és elméjét Istenhez emelni. Imádsága száraz és öröm nélküli. Teljes sötétség borul rá.
Feladat 55: Tekintsünk így a lelki szárazságra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése