2012. május 20., vasárnap

733. A Lélek sötét éjszakája 19.

7. „Ennek a lépcsőnek a hetedik foka heves vakmerőséget önt a lélekbe… hogy heves vakmerőséggel törjön előre.”  A szeretet mindent elhisz, mindent remél és mindenre képes. „Az ilyenek el is nyerik Istentől azt, amit örömmel kérnek tőle.”  De természetesen ez a vakmerőség egyben alázatos is.
Feladat 79: Adjunk át mindent Istennek! legyünk nagylelkűek, ahogy Ő is nagylelkű velünk szemben.
8. „A szeretetnek nyolcadik fokán a lélek megragadja, magához szorítja kedvesét…”  Természetesen ez csak nagyon rövid ideig tarthat ebben az életben.
Feladat 80: Ragaszkodjunk Istenhez teljes szívvel!
9. „A szeretetnek kilencedik fokán a lélek szelíd lángban ég. Ez a fok a tökéleteseké, akik már szelíden lángolnak Istenben.” Erről szól majd az Élő szeretetláng című műve. Ebből is látjuk, hogy Keresztes Szent János művei szerves egészet alkotnak.
Feladat 81: Lángoljunk és világítsunk Istenért!
10. A tízedik fok már nem ebbe az életbe való. Teljes Istenhez való hasonulás.
„Mert a szeretet hasonló a tűzhöz, amely mindig fölfelé lobog s arra törekszik, hogy belemerülhessen az ő szférájának közepébe.”  A tűz alapképe, alapszimbóluma Keresztes Szent Jánosnak és műveinek. Minden művében erről ír. Úgy is mondhatnánk, hogy megírta a tűz anatómiáját. Egyszer magáról a Tűzről ír, máskor a Tűzben égő fáról, ismét máskor pedig az égésről.
Feladat 82: Hagyjuk magunkat felemészteni Isten által!
A 21. fejezet Keresztes Szent János egész lelkiségének összefoglalása, lényege!!!
„Álruhában.”
Álruhában az ember elrejti és eltitkolja személyazonosságát. De ugyanakkor a választott álruha szívének vonzalmát is kifejezi. „Így tehát a jelmez, amelyet ez alkalommal visel, főleg három színű lesz, tudniillik: fehér, zöld és piros, amely színek az isteni erényeket jelentik, a hitet, a reményt és a szeretetet. Ezek nemcsak az ő kedvesének kegyelmét és szeretetét szerzik meg neki, hanem megvédik és nagy biztonságba helyezik három ellenségével szemben is.” (Hit az ördög ellen, remény a világ ellen, szeretet a test ellen.) Ezáltal a többi erényben is megerősödik. Ebbe a három erénybe kell beöltöznie. „Ez az a legmegfelelőbb előkészület arra, hogy a lélek Istennel egyesülhessen az ő három tehetsége, az emlékezet, az értelem és az akarat révén.” „…ezeknek az erényeknek az a feladatuk, hogy a lelket elvonják mindattól, ami kevesebb Istennél, ennek következményeképpen az a hatásuk, hogy egyesítik azt Ővele.”
Feladat 83: Elrejtőzésünk a világ elől, azt jelenti, hogy megnyílunk Isten felé. Erre törekedjünk!
„Ó boldog pillanat!”
A szabadság elérése valóban boldog pillanat volt a lélek számára.
Feladat 84: Törekedjünk a teljes szabadságra, felszabadulásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése