2012. május 9., szerda

666. A Lélek sötét éjszakája 9.

Újabb előnyei az érzéki éjjelnek. Megszabadul a lélek a szellemi értelemben vett hét főbűntől. További előnyök: szellemi békesség és nyugalom. Állandóan Istenre gondol. „Fél és remeg attól, hogy vissza talál fordulni a lelki élet útján.”  Megtisztul a lélek. Az összes erényekben fejlődik: türelem, béketűrés, Isten iránti szeretet, Istenért végzi a lelki gyakorlatokat, erősség… Négy előnyre tesz szert: a béke élvezete, Isten jelenlétének rendes tudata, a lelkiismeret tisztasága és feddhetetlensége, erények gyakorlása. Megszerzi a hét főbűnnel ellentétes erényeket. Szeretettel van mások iránt. „…megtisztul az érzéki vonzalmaktól és törekvésektől, megszerzi a szellemi függetlenséget, ezzel azután fölhalmozódik benne a Szentlélek tizenkét gyümölcse. S ugyancsak itt csodálatos módon kimenekül a három ellenségnek, az ördögnek, a világnak és a testnek karmai közül.” „…tisztán az Isten iránti szeretet útján jár. Most már nem az élvezet és jó íz indítja cselekvésre… kizárólag azért cselekszik, hogy Istennek tegyen kedvére.” „… a szent félelem, amely megőrzi és megnöveli az erényeket. Kioltja továbbá ez a szárazság, mint mondottuk, az érzéki vágyakat és a természetes gerjedelmeket.” „Megnövekszik benne ebben a száraz éjszakában az Isten iránt való gyöngéd figyelem.” „…nem marad meg benne más, mint az a száraz és puszta epedés, hogy Istennek szolgáljon, ami az Ő szemeiben nagyon kedves.” „Miután tehát ily módon, a folytonos önmegtagadás révén elcsitult a léleknek négy szenvedélye, tudniillik az öröm, a fájdalom, a remény és a félelem; miután az állandó szárazság következtében az érzéki részben elaludtak a természetes vágyak s így létrejött az összhang az érzékek és a belső tehetségek vagyis a lélek alsó részének összes képességei között… a lakás elcsöndesedik s benne minden pihen…”
Feladat 37: A magunk dolgát nekünk kell megtenni!
„Mikor házam már elpihent.”
„…megfékezte a szenvedélyeket, az önmegtagadás pedig kioltotta a vágyakat, elcsitította és elaltatta az indulatokat: a lélek kiment, hogy rálépjen a szellemnek pályájára és útjára, vagyis a haladókéra, amelyet más néven a megvilágítás útjának vagy beöntött szemlélődésnek szoktak nevezni…”
Feladat 38: Vessük alá testünket a léleknek!
Az érzéki rész éjszakája „súlyos szenvedésekkel és érzéki kísértésekkel szokott együtt járni, amelyek hosszú ideig tartanak, habár egyesekben hamarább végződhetnek, mint másokban.”  Egyeseket a paráznaság, a káromkodás, az engedetlenség, az aggodalmaskodás szelleme egészen elboríthat. „… s nagyon közel áll ahhoz, ami a szellemi éjszakában történik.”  Vannak esetek, amikor nem is lehet szétválasztani őket egymástól sem időben, sem térben. Az egy tisztulás különböző rétegei.
Feladat 39: Soha ne adjuk fel a lelki életünket!
„Ezeket a viharokat és szenvedéseket Isten ebben az érzéki éjszakában és tisztulásban rendesen azokra küldi, akiket azután a másikba akar belevezetni…”  „Hogy azonban meddig marad a lélek az érzéki résznek erre a böjtjére és penitenciájára fogva, azt biztosan nem lehet megmondani; mert nem mindenkiben egyenlő lefolyású s nem jár ugyanazokkal a kísértésekkel.”  Vagyis mindenkinél más és más az egyéntől függően. Ezért nem szabad a lelki könyveket egy az egyben lemásolni. A lényeget kell megérteni és azt magunkra vonatkoztatni. „Akiben van elegendő életrevalóság és erő ahhoz, hogy nagyobb fokú kínt tudjon elviselni, azt gyorsabban tisztítja meg. Míg ellenben a gyöngéket nagyon enyhén, gyönge kísértések közepette, hosszú idő alatt vezeti át ezen az éjszakán s rendes üdüléseket enged érzéki részüknek, hogy meg ne hátráljanak.”  Vagyis az Úr, jó orvos, jó pedagógus módjára maximálisan alkalmazkodik minden egyes lélek körülményéhez, állapotához.
Feladat 40: Mi is alkalmazkodjunk az Úr módszereihez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése