2012. április 26., csütörtök

610. A Kármelhegy útja 50.

„Ami pedig azt illeti, hogy milyen ceremóniákkal kísérjük a mi imádságunkat, arra vonatkozólag az Ő tanítása csak kettőt ismer.”  1. Imádkozzunk titokban, visszahúzódva szobánkban. 2. Imádkozzunk a vadon magányában. De természetesen ide kell még vennünk az Egyház hivatalos liturgiáját, ami a hitnek a kifejeződése. Ezért a hit szempontjából nagyon fontos a liturgia. Hit erősítő. Hit kifejező. Hit megvalló.
Feladat 159: Imádkozzunk az Egyház tanítása szerint!
Kihívó javak, melyekben az akarat szintén hiú örömét találhatja. (Hitszónokok – csak annyi hatásuk lesz, amennyi szellem van bennük, amennyire Istenre figyelnek, amennyire szentek.) Belső erő nélkül bármennyire is tökéletes legyen is a szónoklat – csak a füleket fogja gyönyörködtetni, a lelkek erőtlenek, tespedtek maradnak. „Dicsérik ezt vagy azt a szónokot s eljárnak a beszédeire azért, mert szépek, nem pedig azért, mert üdvös hatásúak.”  Bár az ékesszólás is megérintheti az embereket. Például egy logikusan gondolkodót megérintheti a logikus beszéd. Isten az ékesszóláson keresztül is megérintheti az embereket. De végső soron csak a benső számít. (Lásd a Szent Plébános egyszerű prédikációit, amelyek sokakat elvezettek a megtérésre, mert a prédikáló szent volt.)
Feladat 160: Mit keresünk a prédikációkban? Mit adunk a prédikációkban?
„A léleknek szenvedélyei és az akaratnak hajlamai között első helyen áll az öröm.”  Ha valami vonzó dolog érinti meg a lelket, akkor azonnal örömet érez. Megkívánja, el akarja érni. Ragaszkodna ehhez az örömhöz, félne elvesztésétől. „Ily módon azután ezen szenvedély a lélekre erős, nyugtalanító hatást gyakorol.”  Befolyásolja a lelket, az egész embert. Éppen ezért nagyon fontos kontrollálni. Minek örülünk? Mi fele vonzódunk? Semmiféle boldogító érzés, aminek örülhetünk nem azonos Istennel. A minden kellemes érzés nélküli Isten iránti szeretet a legtisztább. Tehát az Isten iránti szeretetünkben ne ragadjunk le az érzéseknél. Azokon túl, minden érzésen túl van az Isten.  Az érezhető áhítat örömén túl kell örülnünk Istennek.
Feladat 161: Tisztítsuk meg örömeinket!
Az érezhető áhítat nem bizonyítja Isten jelenlétét, a kegyelem állapotát. Viszont a lelki szárazság sem bizonyítja Isten távollétét, a kegyelem elvesztését. Egyikhez sem kell ragaszkodni. „Mivel pedig Istent idelent nem élvezheti úgy, amint van, kizárólag Őreá kell állandóan éheznie és szomjaznia s nem elégíteni ki magát másvalamin. Mert, amit idelent élvezhet, ha örömét találja benne, csak akadályozza őt Isten élvezetében.” „Mindezen eledelektől mentesítenünk kell, hogy a száj üres lévén minden kézzelfogható falattól, ne éhezzék másra, mint Istennek felfoghatatlan akaratára.”  Az öröm megtisztításához hasonlóan kell  a többi szenvedélyt is helyre rakni magunkban és egészen Isten fele fordítanunk őket.
Feladat 162: Keressük Istent minden örömön és szárazságon túl!
Ezzel végződik a Kármelhegy útjának ránk maradt kézirata, amely körülbelül kétharmada az egésznek. A többi elveszett. De a szent logikája által kiegészíthetjük magunkra vonatkoztatva.
Feladat 163: Fontos, hogy megismerjük benső világunkat!
Ezáltal befejeztük a Kármelhegy útjának fejtegetését. Nagyon fontos, hogy egységben lássuk a lelki életet. Nagyon fontos látni a lelki összefüggéseket. Nagyon fontos azt meglátni, hogy a különböző lelki életi művek, mind ugyanarról a valóságról szólnak; persze különböző módszerrel, különböző szempontból… megírt módon. Egymást kiegészítik, egymást magyarázzák a különböző misztikusok különböző művei. Ami az egyikben talán nem annyira érthető, nem annyira fontos, azt a másik jobban kifejti, magyarázza, hangsúlyozza.
Feladat 164: Lássuk meg a lelkiéleti összefüggéseket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése