2012. április 25., szerda

605. A Kármelhegy útja 49.

Mi a fontos az imádságban?: „…csak arra kell vigyáznod, hogy a lelkiismereted tiszta legyen; hogy az akaratod teljesen megegyezzék Istenével; az elméd pedig igazán Őreá figyeljen.”
Feladat 155: Ezekre törekedjünk!
Akik örömüket lelik az ájtatossági helyekben, azok sohasem érik el a belső összeszedettséget. Mert mi is a belső összeszedettség? : „…mindezekben fölülemelkedik; kitörli lelkéből még az emlékét is ezeknek az érzéki gyönyörűségeknek; és visszahúzódva a lélek eleven összeszedettségébe, erőteljesen adja magát rá az erények megszerzésére.” Akik örömüket lelik az ájtatossági helyekben azok nem tudnak bárhol imádkozni; azok szeszélyessé válnak imájukban, sokszor elhagyják, ha nincsenek megfelelő körülmények; állandóan változtatgatják körülményeiket… „..sohasem voltak képesek eljutni a szellemi összeszedettségre azáltal, hogy lemondtak volna akaratukról; hogy türelmesen viselték volna el a kényelmetlenségeket.”  Lemondás, türelem… mind-mind erények.
Feladat 156: Az imádságnak különböző alapjai vannak, amik nem egyformán fontosak. Törekedjünk a fontosabbakra!
Három olyan hely van, ahol Isten áhítatot szokott gerjeszteni az akaratban. 1.  „…egyes helyek a szabad természetben, amelyeknek tetszetős változatossága;  a vidék szépsége; a százados fák; a csend és a nyugalom: mindmegannyi eszköze az áhítat fölkeltésének.”  „…ha az illetők csupán ízlésüket akarják kielégíteni és érzéki örömet keresnek a tájban, akkor inkább szórakozottságot és lelki szárazságot fogna benne találni. A szellem nem talál kielégítést és örömet másban, mint a belső összeszedettségben.”  Ebből aztán szórakozottság és lelki állhatatlanság származik a lélekre nézve. 2. Olyan kedves helyek, ahol korábban a lélek kegyelmet kapott. De ne birtoklási vággyal mennyünk oda. „…illőbb és megfelelőbb hely Isten számára az emberi lélek minden anyagi helynél.” 3. Zarándokhelyek.
Feladat 157: Ne a külső dolgokban keressük Istent, hanem a belsőkben!
Az Egyház által jóvá nem hagyott ájtatossági gyakorlatokat jó elkerülni.  (Keresztes Szent János jól helyre rak bennünk mindent!)
Feladat 158: Ne az újdonságot keressük, hanem az igazságot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése