2012. március 16., péntek

433. A Kármelhegy útja 30.

„…a kinyilatkoztatásoknak második faja az, amidőn titkok és rejtett dolgok jutnak a lélek tudomására. Ezek pedig kétfélék. Először olyan titkok, amelyek magára Isten lényegére vonatkoznak, s idetartozik az Ő háromszemélyűsége és egylényegűsége is. Másodszor pedig olyan igazságok, amelyekből kitűnik, hogy micsoda Isten az Ő teremtményeiben…” Itt az ördögnek tág tere van. „Megjegyzendő azonban, hogy akár az említett első, akár a második módon kapnánk a hit dolgaira vonatkozó olyan kinyilatkoztatást, amelynek tartalma vagy valami új dolog, vagy pedig különbözik az Egyház tanításától: semmi esetre sem volna szabad elfogadnunk, még akkor sem, ha biztosan tudnók is, hogy valami mennyei angyal beszél hozzánk.” „…behunyt szemmel kapaszkodjék az ősi kinyilatkoztatásba.” (Ennek legnagyszerűbb összefoglalása a katekizmus.) „Éppen azért a tiszta, egyszerű, óvatos és alázatos lélek ép oly gondosan és határozottan vesse el magától a kinyilatkoztatásokat és a látomásokat, mint a legveszedelmesebb kísértéseket, mert nemcsak nem szükséges ilyenekre törekedni, hanem egyenesen el is kell őket kerülni, ha az ember a szerető egyesülés felé tart.” (Azt hiszem nem kell magyarázni ezeket a szavakat.)

Feladat 98: Az Egyház hitéhez, tanításához ragaszkodni rendületlenül!

Egy általános megállapítást tesz: „Az olvasónak nem szabad elfelejtenie, hogy mi is az én szándékom és célom ezzel a könyvvel? Tudniillik nem egyéb, mint biztos úton kalauzolni a lelket az összes lehetséges, természetes és természetfeletti benyomások között és pedig tévedés és akadály nélkül – a hit tisztaságában az Istennel való egyesülés felé.” Ez volt a könyv leglényegesebb mondata, ami összefoglalja az egész könyvet. Ebben benne van a mi egész életünk, az egész lelki életünk. Ami a katekizmus első kérdésére válaszol: Miért vagyunk a világban? Van e értelme az életünknek? Hogyan juthatunk el életünk céljához? S erre a válasz az Egyház tanítása Jézus Krisztusról. (Ezek alapján előttünk áll Szent János lelki életről alkotott képe: a léleknek el kell jutnia Istenhez. Egy olyan területen át vezet útja, amely tele van különböző benyomásokkal; melyek Istentől, a világtól, az ördögtől, és saját magától, testétől származnak. A legbiztosabb mód és út, hogy el ne tévedjen e sok benyomás között és valóban eljusson Istenhez: a hit. A hit vezetésére kell bíznia magát. Az út során pedig meg kell tisztulnia a rárakódott szennyeződésektől, mert Istent csak egészen tisztán érheti el.)

Feladat 99: A hit tisztaságára törekedni!

Belső szózatok, amik természetfeletti módon jöhetnek létre a lélekben. A szózatok elfő fajtája a képzelt szavak. „Képzelt szózatokon értem azokat a beszélgetéseket és érveléseket, amelyeket az áhítatba merült lélek maga szokott önmagában létrehozni és szövögetni.” (Mi mindenre képes az emberi lélek! És még el is hiszi és másokkal is elhiteti, hogy ezek Istentől származnak!) Ezektől őrizkedni kell és nem szabad őket Isten szavaiként értelmezni. Hatásaikból is felismerhető: „Mert vajon mi jó lehetne abban, ami nem szül alázatosságot, szeretetet, önmegtagadást, szent egyszerűséget és hallgatagságot?” (Gyümölcseiről ismerszik meg a fa. A lelki élet gyümölcsei pedig az erények.) „Pedig az értelemnek ezen hit sötétjében kell haladnia: hitben és szeretetben, nem pedig sok okoskodásban.” Hozzátehetjük még: erények! Ugyanakkor Keresztes Szent János megjegyzi, hogy nagyon nehéz megkülönböztetni őket: Istentől az ördögtől, vagy csak magunktól származnak e. Még a hatások alapján sem tudjuk őket teljes bizonyossággal meghatározni. Nagy a tévedés lehetősége. Ezért tanítja, hogy ne bíbelődjünk a megkülönböztetéssel, hanem haladjunk a biztos hit útján. De! Biztos ördögi tünet az ilyenek nagyra becsülése. „Akár ilyen, akár olyan közlésekkel legyen is dolgunk, ne gyűjtögessük azokat, hanem erős akarattal haladjunk Isten felé; tartsuk meg tökéletesen az Ő törvényeit és szent tanácsait,mert ez a szenteknek bölcsessége. Elégedjünk meg azokkal a titkokkal és igazságokkal, amelyeket az Egyház terjeszt elénk, s valljuk őket gyermeki lélekkel. Ez teljesen elég arra, hogy szeretet gyulladjon akaratunkban.” (Ezek pedig megtalálhatók a katekizmusban.)

Feladat 100: Törekedni az erényekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése