2012. március 17., szombat

441. A Kármelhegy útja 31.

A szózatok második fajtája következik vagyis a tényleges szavak. „Mindebben a léleknek magának semmi szerepe sincsen, hanem a dolog úgy történik, mint mikor az egyik személy beszél a másikkal.” „Az ilyen szavak, midőn csupán ténylegesek, nincsenek valami nagy hatással a lélekre, mert rendesen csak arra szolgálnak, hogy az illetőt valamiről fölvilágosítsák, vagy megoktassák; hogy pedig ezt a célt elérjék, nem szükséges hogy többet tegyenek, mint amit a cél megkíván.” Ha nagy dolgot parancsol a léleknek, ami dicsőséggel jár, akkor kedvetlenséget szít benne a dolog iránt; míg ellenben kisebb, alacsonyabb dolgokban kedvet önt belé. Az ördög fordítva dolgozik. „Éppen ellenkezőleg szokott történni a dolog az olyan közléseknél, amelyek az ördögtől származnak: azoknál sokkal nagyobb a kedv és készség, ha nagy tettekről van szó, ellenben a kicsiny föladatok ellenérzést váltanak ki.” Nem kell velük foglalkozni. Könnyű az ördögi tévesztés lehetősége. Nehéz a megkülönböztetés közöttük. A hatásuk alapján is nehéz különbséget tenni. Közölni kell a gyóntatóval. Fogadjuk el belőle a biztosat, a többivel meg ne törődjünk. Egy nagyon lényeges elv: „Csak azt akarom még egyszer hangsúlyozni, hogy a legfőbb és egyedül biztos utasításom az: ne törődjünk az ilyenekkel, még ha akármilyen fontosaknak látszanának is, hanem mindenben tartsuk magunkat a józan észhez és ahhoz, amit az egyház ősidők óta tanít.” (Elvégre, azért teremtette az Úr az észt, hogy használjuk és ne legyünk esztelenek a lelki életben sem. Az Egyház ősi tanítása pedig bent van a katekézisben. Ha erre a kettőre támaszkodunk, akkor nem fogunk eltévedni.)

Feladat 101: Értelmesen valósítsuk meg az Egyház tanítását!

Teremtő szózatok. Amelyek ténylegesek is és nagy hatást gyakorolnak a lélekre. „…valósággal belevési a lélekbe azt, és létrehozza benne azt, amit jelent.” „Hasonlóképpen egyes lelkekhez is szokott ilyen teremtő szózatokat intézni, s ezek óriási értékűek és fontosságúak. Az ilyesmi valósággal élete, ereje és kincse az illető léleknek, mert hiszen talán egyetlenegy ilyen szózat nagyobb jót tesz benne, mint amennyit ő maga az egész életében cselekedett.” „Itt nincs más hátra, minthogy alázatos megadással fogadja őket.” „Azért is ezek a teremtő szózatok nagyon előmozdítják a lélek egyesülését Istennel; minél bensőbbek és minél teremtőbbek, annál hasznosabbak.” (Szólt Isten, legyen világosság és lőn világosság. Ilyen egy teremtő szózat. Abban a pillanatban, amikor elhangzik, létre is hozza azt, amit kimondott. Például: Ne félj! Légy alázatos! … )

Feladat 102: Most ne azon kezdj el gondolkodni, hogy a te életedben volt e már ilyen teremtő szózat vagy sem?! Tedd a dolgodat a többit pedig bízd az Úrra!

Az olyan benyomások, amiket az értelem a belső érzékek útján kap. „…a szellemi érzelmek útján hatnak az értelemre; és pedig természetfeletti befolyás következtében. Ezek a lelki emberek életében elég gyakoriak, s ezeket is az érthető értelmi benyomások közé számítjuk.” „Az első osztályba tartozók, ha Istentől erednek, akkor nagyon értékesek. A másodikba tartozók nagyon magasztosak, nagy értékűek és nagyon hasznosak. Ezekre vonatkozólag sem maga az illető lélek, sem pedig a gyóntatója nem lesznek képesek megállapítani, sem megérteni, hogy milyen okból erednek, sem pedig azt, hogy milyen célból adja nekik Isten ezeket a kegyelmeket.” „…kegyelmi érintések, amelyek a lélekben amaz említett érzelmeket létrehozzák.” „Isten csak annak adja meg és olyan célból, akinek s amely célból neki tetszik.” „…nagyon gyakran sajátságos, Istenre vonatkozó felfogást, ismeretet és megértést öntenek az értelembe, amelyet legjobban úgy jellemezhetünk, hogy valami nagyon is magasztos és az értelemnek rendkívül kellemes megérzése Istennek.” „Mert hiszen azokkal az említett érzelmekkel szemben a lélek teljesen szenvedőlegesen viselkedik, és megszerzésükre a maga részéről semmit sem tesz.” „Nincs tehát megengedve, hogy utánuk törje magát, vagy bennük örömét lelje, nehogy az értelem gyártson valamit a maga erejéből, vagy pedig az ördög használja fel az alkalmat és ő tolakodjék be az ő hamisítványaival.”

Feladat 103: Ne ezekre törekedjünk, hanem az Egyház tanítására!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése