2012. március 26., hétfő

497. A Kármelhegy útja 38.

Összefoglaljuk, hogy általában mihez kell magát tartania, ha egyesülni akar Istennel az emlékezet szempontjából…” „Szem előtt kell tehát mindenekelőtt tartania, hogy a mi célunk a lélek egyesülése Istennel és pedig az emlékezet oldaláról való s a reményben történő egyesülés. Nem szabad továbbá elfelednie, hogy amit az ember remél, az nincs birtokában s hogy minél kevesebb más dolgot bír az ember, annál erősebben lesz képes remélni azt, amit remél: szóval annál tökéletesebb lesz benne a remény isteni erénye. Ellenkezőleg, minél több dolog van a birtokában, annál tökéletlenebb benne a remény. Ezek alapján tehát azt kell mondanunk, hogy minél jobban megfosztja a lélek emlékezetét az alakoktól és emlékektől, amelyeknek egyike sem Isten, annál inkább fog az emlékezet Isten fele fordulni s annál üresebb s következőleg alkalmasabb lesz arra, hogy Tőle remélje az Őreá való emlékezés teljességét.” „Ha tehát az ember Istenbe vetett tökéletes és tiszta reményben akar élni, egyedüli tennivalója, hogy valahányszor érthető ismeretek, alakok és képek jutnak eszébe, ne törődjék velük, hanem kivetvén magából minden ilyen emléket, szerető szívvel forduljon azonnal Istenhez. Azoknak a dolgoknak pedig ne tulajdonítson több értéket, mint amennyivel a puszta emlékük bír; mert legfeljebb arra szolgálhatnak, föltéve, hogy ilyen természetűek, hogy megértse és megtegye, amire kötelezve van. De ezt is tegye anélkül, hogy ragaszkodnék hozzájuk, vagy örülne nekik, mert különben zavaró hatással volnának reá. Arra ugyanis, amit az embernek tudnia és tennie kell, bátran gondolhat és emlékezhetik, mert ezek a dolgok nem gerjesztenek birtoklási vágyat s így nem okozhatnak kárt. E tekintetben hasznára lehetnek a Hegy rajzát kísérő versecskék, az első könyv 13. fejezetében.”

Feladat 122: Éljünk Isten akarata és az Egyház tanítása szerint!

Avilai Szent Teréz Belső Várkastély című könyve arra a kérdésre válaszolt, hogy mikor és hol szolgáljuk az Urat. Mindig és mindenhol. Minden emberi helyzet, szituáció, pillanat egy-egy lakás a Belső Várkastélyban. Hiszen abban millió lakás van. Keresztes Szent János művei pedig arra a kérdésre válaszolnak, hogy ebben a millió lakásban hogyan szolgáljuk az Urat. Egészen átadva magunkat. Teljes lélekkel, teljes szívvel, teljes erővel… Ezt a teljességet boncolgatja műveiben. Mit nem adtunk még át az Úrnak? Hogyan kell átadni mindent az Úrnak?

Feladat 123: Keresztes Szent János tanításának nem a lemondás a lényege. Istenre az Ő akaratára mondjunk mindig igent!

Elkezdi az akarat sötét éjjelének tárgyalását. (III. 16.) Az egyik leglényegesebb fejezet. A leg lényeget fejezi ki. „Nem érnénk el semmit sem azzal, ha megtisztítanók ugyan az értelmet és megerősítenők a hit erényében és kiüresítenők az emlékezetet…ha ugyanakkor nem tisztítanók meg az akaratot is a szeretet befogadása céljából. Mert hiszen ez a harmadik isteni erény adja meg a hitből folyó cselekedeteknek az életet és értéket s nélküle semmit sem használnak.” Gondoljunk a szeretet himnuszra! A szeretet ad értéket mindennek. Ezen múlik minden. A szeretet az egész lelki életünk, az egész életünk lényege. Isten a szeretet. Minden ember ki van éhezve a szeretetre. Életünk végén szeretetünk alapján leszünk megítélve. A szeretet a kulcs Keresztes Szent János egész tanításához. Isten szeretetből teremtette meg az embert, s erre a szeretetben történő egyesülésre hívja meg. Isten szeretetben szólítja meg az embert. Ez a szeretet a kiinduló pont, az egész folyamat és a vég pont a lelki életben. A szeretetben kell válaszolnia az embernek. Miért vagyunk a világban? – kérdezi a katekizmus. Hogy elérjük a Szeretetet, a szeretet állapotát. De annyi féleképpen lehet szeretni! Nem mindegy, hogyan szeretünk. A történelem folyamán talán a szeretettel éltek vissza legtöbbet. Isten mutatja meg az embernek Jézus Krisztusban, hogy mi az a szeretet. Az Egyház mondja el számunkra leghitelesebben. (Katekizmus.) Kinek tartják az emberek az Emberfiát? Kinek, minek tartják az emberek a szeretetet? Ne akárkinek a válaszára legyünk kíváncsiak! Hanem Péterére, vagyis az Egyházéra.

Feladat 124: Az akarat megtisztítása a krisztusi szeretet által!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése