2012. március 23., péntek

481. A Kármelhegy útja 36.

Az emlékezet benyomásainak második osztálya: vagyis a képzeleti és természetfeletti ismeretek. „Ilyenek a látomások, kinyilatkoztatások, szózatok és érzelmek, amelyek természetfeletti dolgokra vonatkoznak. Ilyenek a látomások, kinyilatkoztatások, szózatok és érzelmek, amelyek természetfeletti úton jutnak a lélekbe.” Ezekkel sem szabad megterhelnünk az emlékezetünket, inkább a tiszta, erős reményre kell támaszkodni. „Mert minden tulajdon ellentétben van a reménnyel, amennyiben ez utóbbi Szent Pál tanítása szerint csakis olyan dolgokra vonatkozhatik, amelyek még nincsenek az ember birtokában.” Tehát sem földi, sem égi javak birtoklása, a hozzájuk való ragaszkodás nem vezet el Istenhez. Az élő Istent kell keresnünk s vele kapcsolatot tartanunk s nem pedig csak egy emléket, képet. Legyen élő a kapcsolatunk.

Feladat 113: Egy élő kapcsolatra kell törekednünk az élő Istennel.

Milyen káros hatások vannak, ha a lélek mégis foglalkozik velük? 1. Sokszor fog tévedni megítélésükben. (Jónak fogja tartani azt, ami hamis; vagy fordítva hamisnak azt, ami jó.) 2. Kísértésbe, önteltségbe, hiúságba viszik. (Már szentnek gondolja magát, vagy legalábbis kiváltságosnak.) 3. Az ördög kihasználja ezen érdeklődését és tévedésbe ejti. (Gyártani fogja neki az utánzatokat.) 4. Nem képes a remény útján haladni. (Rálép egy bizonytalan útra, ami nem tudni hová vezet.) 5. Az ilyen embernek nagyon alacsony fogalma van Istenről. (Mert bármit tapasztaljunk is belőle, az messze elmarad a valóságtól. Isten egészen más, több…)

Feladat 114: Vagy talán olyan szentnek, tapasztaltnak, bölcsnek képzeljük magunkat, hogy el tudunk igazodni a lelki élet minden részletében? A biztos utat ne cseréljük fel egy bizonytalanra!

Nem kell velük foglalkozni. „Mert akármennyire jók legyenek is az ilyen dolgok, valamennyi együttvéve sem fog benne Isten iránt akkora szeretetet gerjeszteni, mint az eleven hitnek és reménynek egyszeri fölkeltése, kapcsolatban mindezen dolgok kivetésével.” A biztos út: a hit, a remény és a szeretet.

Feladat 115: Törekedjünk mindig a nagyobb szeretetre!

Esetleg elbizakodottá és hiúvá tehetik. „Ne akarjunk más szívében beccsel bírni.” „A másik, amit meg kell jegyezniük az, hogy az összes mennyei látomások, kinyilatkoztatások és érzelmek – bármennyit elmélkedjék is valaki fölöttük – nem érnek annyit, mint a legkisebb alázatossági gyakorlat.”

Feladat 116: Ne a rendkívüliséget keressük lelki életünkben, hanem az alázatot!

Ezáltal az ördög is jobban megtévesztheti az embert. Az ördög ugyanis a világosság angyalának mezébe öltözött. „Mert az öröm, az élvezet, a gyönyörűség még az ördög közreműködése nélkül is ostobává teszi és elvakítja a lelket.” Aki csak az öröm, az élvezet és a gyönyörűség szemüvegén nézi a világot, az gyakran fog csalódni.

Feladat 117: Isten szemével nézzük a világot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése