2012. március 1., csütörtök

311. A Kármelhegy útja 15.

A lelki tisztulás, éjszaka három részből áll. Az első az érzékek éjjele. A második része az éjszakának az éjfél, a szellemi rész tisztulása, s ami a hitet jelenti. Ez sötétebb az elsőnél. Végül a harmadik rész, maga Isten; ami már kevésbé olyan sötét, mint a második rész, vagyis a hit; de sötétebb, mint az első, vagyis az érzékek éjjele. A Kármelhegy útjában még csak az aktív tisztulásról ír. (Vagyis a magunk dolgáról, amit nekünk kell megtenni – s ami sohasem tökéletes a tisztulás szempontjából.) A Lélek sötét éjjelében fog majd írni a passzív tisztulásról. (Vagyis Isten működéséről a lélekben, ami tökéletesen megtisztítja az embert.) (Ebben se lássunk sorrendet! Mintha Isten csak akkor kezdene el bennünket tisztítani, amikor mi már mindent megtettünk a magunk módján. A két tisztulás sokkal inkább párhuzamosan folyik az emberben. Együttműködés.)

Feladat 51: Működjünk együtt Isten tisztító munkájával! De legalább ne hátráltassuk az Ő munkáját!

„A hittudósok szerint a hit a léleknek biztos, de sötét készsége. Sötét pedig azért, mert elfogadtat az emberrel. olyan, az Úristen által kinyilatkoztatott igazságokat, amelyek teljesen felülmúlják a természetes felfogási képességet s aránytalanul magasabban állnak mindannál, ami az emberi ész körébe tartozik.” A természetes tudás tárgyai között is van egy csomó dolog, ami inkább a hithez közelít, mintsem a tudáshoz. Nagyon sok dolgot inkább használunk, mint tudunk. Például az elektromosság, a számítógép. Valaki „elmagyarázta” hogyan működnek és azóta használjuk őket; bár nem látjuk át azok minden részletét. Elhisszük, hogy így működnek és egyszerűen használjuk azokat. Nem lesz róluk ezentúl sem tapasztalati tudásunk, de mégis használjuk azokat. A hétköznapi életünkben is lépten-nyomon a hitre kell támaszkodnunk. Folyton hiszünk valakinek. „Ugyanígy” vagyunk a hit tárgyaival is. Valaki elénk tárta őket és mi elhisszük azok igazságát és használjuk őket. Ettől kezdve már nem is olyan sötét dolgok. Megvilágítják számunkra az életünket, élet utunkat. A hit hallásból ered. De nyugodtan hozzátehetjük, hogy olvasásból is. (Például valaminek elolvassuk a használati utasítását és elhisszük, hogy az úgy működik.) A hit hallásból, olvasásból ered, vagyis egy bizonyos információ befogadásából. (A siket emberek hite nem hallásból ered, hanem olvasásból. Amikor a Szentírás azt mondja, hogy a hit hallásból ered, akkor információ befogadásról beszél.) Bizalommal megnyílunk valaminek, bizalommal, hittel valamire rátámaszkodunk. „…s mivel a lélek, amidőn hisz, a természetes tudás szempontjából vaknak nevezhető.” Hiszen nem lehet bebizonyítani. (Az Egy Istenben Három Isteni Személy van.) Sőt az ellenkezőjét is lehetne állítani. (Istenben csak egy személy van.) Vagy bizonyos részletekben módosítani is lehetne. (Az Egy Istenben két személy van.) És mi mégis az első variációt fogadjuk el. Vakon elhisszük, amit az Egyház tanít.

Feladat 52: Hittel támaszkodjunk az Egyház tanítására! Éljünk az Egyház tanítása szerint!

Keresztes Szent János szerint vakká kell lennie a léleknek nemcsak az alsóbb dolgokban, hanem a szellemi dolgokban is. Vagyis mindabban, ami nem Isten. Vagyis egész szívével, lelkével, minden erejével Istent kell szeretnie és Istenben minden mást. (Ez egy igazi evangéliumi, őskeresztény gondolat.) Végül csak egyetlen egy dolog marad, ami elvezethet bennünket, összeköthet bennünket Istennel; ez pedig ne más, mint a hit. (A hit pedig hallásból, olvasásból, információ befogadásból ered. Gondolva a siketekre is! Ezért lényeges a hittan, a hitoktatás! Annak megvalósítása a hétköznapi életben. Annak átélése a liturgiában.) Ezért inkább kell hinnie az Egyház tanításának, mint bármilyen látomásnak, érzésnek, angyali közlésnek! A hit sokkal inkább ki tudja fejezni a lényeget, mint minden más. Inkább kell azokat a lelki gyakorlatokat megvalósítania, gyakorolnia, amiket az Egyház tanít; mint a magán kinyilatkoztatások jámborsági gyakorlatait. (A mai kor nagy problémája ott van; hogy már sokszor láttuk tévedni az Egyházat – jobban mondva az egyházi embereket – csalódtunk bennük, s éppen ezért nem tudjuk magunkat maradék nélkül rájuk bízni. A hit válságát éljük át. Hit nélkül pedig ki vagyunk szolgáltatva minden másnak, érzékeinknek…. A tiszta hitre kell törekednünk, amit nem befolyásolnak az egyházi botrányok, és semmi más. Mindenek ellenére kell hinnünk Istenben, Isten szavában, az Egyház Istenről szóló tanításában.) „Nagy akadály tehát ezen Istennel való magasztos egyesülésnek útján, ha a lélek ragaszkodik valami tudásához, érzelméhez, képzeletéhez, akaratához, vagy valami szokásához, vagy bármi más egyéb saját dolgához; s ha nem képes azokról teljesen lemondani és azokból kivetkőzni.” „Akkor lép tehát a helyes útra, mikor letér saját útjáról; vagy jobban mondva, úgy jut célhoz, ha nem a maga módja szerint halad, mert akivel egyesülni akar, annak nincsen módja: az Isten.” Egyetlen egy módja van csak: a Jézus Krisztus által adott kinyilatkoztatás, amit az Egyház közvetít. „…az a lélek, amely sötétben van és önként vakította meg összes természetes látóképességeit, természetfeletti módon fog látni…” Vagyis a hit szemével kell néznünk az eseményeket, a világ dolgait. Mert csak így tudjuk azokat helyesen értelmezni.

Feladat 53: Tisztítsuk meg és erősítsük meg hitünket az Egyház tanításával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése