2012. február 19., vasárnap

233. Napi kovász - február 26. Mk 1, 12-15

Nagyböjt 1. vasárnapja

Mindenegyes mondatnak, szónak mély jelentése van. A Lélek vitte ki Jézust a pusztába. Ő egy a Lélekkel. Az Atya Szentlelkével. Teljesen az Ő irányítása alatt van. Minket mennyire tud vezetni a Lélek? Hagyjuk magunkat vezetni?

A pusztába ment ki. (Jerikó mellett egy sziklafalon van a Megkísértés ortodox kolostor. Ennek a történetnek az emlékére emelték.) A puszta emlékeztet a zsidó nép pusztai vándorlására. Ezzel Jézus „belép” a zsidó nép üdvtörténetébe, magára veszi azt. Ugyanakkor a puszta a megkísértés, a próba; de egyben az Istennel való találkozás helye is. Mindkettő hozzátartozik életünkhöz. Mennyire vállaljuk el a pusztát életünkben?

Negyven napig volt a pusztában, ahogy a zsidó nép negyven évig. Negyven napig tart a nagyböjt időszaka. Nekünk is „be kell lépni” az üdvtörténetbe!

S ott megkísértette a Sátán. Magára vette megtestesülésével sérülékeny emberi természetünket. Magára vette bűneinket. Azért, hogy mi le tudjuk vetni bűneinket. Ez az időszak felkészülés is volt számára a működésre. Lelkigyakorlatot tartott előtte. Készüljünk fel mi is Isten akaratára!

„Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az Evangéliumban!” – hirdette. Ez Jézus programbeszéde. Ez életünk programja. Ez a nagyböjt lényege.

2 megjegyzés:

  1. "Vadállatokkal volt,és az angyalok szolgáltak neki."a vadállatok nem szolgáltak,csak ott voltak,az Isten angyalai viszont szolgáltak.A Sátán nem szolgál,Isten embere viszont igen.Mi szolgálunk,vagy csak úgy vagyunk?

    VálaszTörlés
  2. Papa megosztása:"A Sinai hegyen történtekewt idézi az Evangélim kezdete."ti lesztet az én papi királyságom,és szent
    népem.Azután elhangzik a Tizparancsolat.Jézus a pusztában nehéz napokat tölt.Isten jelenlétét kereste,de a gonosz lélekkel is találkoznia kellett.Az Atya viszont biztosan mellette állt,mert az angyalok szolgáltak neki.a pusztai kisértés után hangzik el a Hegyi beszéd.Itt már a "ti mennyei Atyátokról."beszél.Talán ezért kellett a pusztában kemény napokat tölteni,hogy ezt elmondhassa?ha Istent keressük,mi is számithatunk a kemény napokra,viszont számithatunk az angyalok szolgálatára is!

    VálaszTörlés