2012. február 28., kedd

295. A Kármelhegy útja 13.

Mit jelent a hit útjára lépni? Hogyan szakadjunk el az érezhető áhítattól? Hogyan lépjünk rá a hit sötét útjára, hogyan valósítsuk meg a hit sötét éjszakáját, amin aztán biztonságban tudunk előre haladni? Van egy nagyon egyszerű, pofon egyszerű módszer, amit az Anyaszentegyház kezdettől fogva gyakorol. A módszer ősisége is mutatja igaz voltát. A módszer ősisége mutatja, hogy nem függ a lelkiségektől. Olyan egyszerű, hogy minden ember számára elérhető. Ez is mutatja igaz voltát. Nem kell belépni hozzá egy különleges szervezetbe. Bár az ember szereti ködösíteni, misztifikálni a lelki életet. Nem kell hozzá semmilyen különleges módszert alkalmazni, semmilyen praktikát, testhelyzetet. Bár az ember szereti ködösíteni, misztifikálni a lelki életet. Független minden helytől, időtől; mindenki számára alkalmazható; nem függ semmilyen élet állapottól. Íme a módszer lényege: „A hit hallásból ered.” Vagyis be kell fogadnunk az információt: akár szóban, hallás útján, akár írásban olvasás útján. Tehát a módszer lényege nagyon egyszerű. Félik is leírni, nehogy bárkinek is csalódást okozzak!

Feladat 45: Hallgatni és olvasni a hit forrásait!

Egy-két pofon egyszerű módszert azért leírok. 1. Vedd meg a Katolikus Egyház Katekizmusa című könyvet. Kezd el nagyon figyelmesen olvasni. Majd kezd el pontról pontra megvalósítani. A hit olvasásból ered. 2. Menj el a plébániára és csatlakozz egy felnőtt hittan csoporthoz, akik talán éppen a katekizmussal foglalkoznak. Fogadd be magadba az ott elhangzó tanítást és valósítsd meg az életedben. A hit hallásból ered. 3. Amilyen gyakran csak tudsz menj el Szentmisére, hallgasd az ott elhangzó prédikációt, majd valósítsd meg. A hit hallásból ered. 4. Ha lelkigyakorlaton veszel részt, utána próbáld az ott elhangzottakat életedben megvalósítani. A hit hallásból ered. 5. A gyóntatód, lelki vezetőd tanácsait, utasításait valósítsd meg. A hit hallásból ered.

Feladat 46: A hit alapjait erősíteni és továbbfejleszteni a fent leírt módon!

Mindezeket a módszereket az Egyház ősidőktől fogva alkalmazza – Jézus is így tanított, így adta át a hitet. Persze mi mindig valami érdekeset, különlegeset várunk. A világ világias gondolkodása erre épül. Ez a reklámok, legek, hírek, újdonságok, divatok világa. De nem a hité. A hit hallásból ered. S ha közben érzelmeid támadnak, érezhető áhítatot érzel, ne ragadj le ezeknél. Maradj a hit útján. Ezek az érzelmek nagyon természetes dolgok a lelki életben. De ezekhez nem érdemes ragaszkodni, ezek még nem az Isten, nem ezek a lelki élet végső célja. Jönnek, mennek az emberben. (Különben is ezek jöhetnek Istentől, jöhetnek a természetünkből, de jöhetnek a gonosztól is.) A misztika nem valami különleges dolog, hanem maga a keresztény élet, amit ősidőktől fogva tanít az Egyház.

Feladat 47: Valósítsuk meg az Egyház tanítását!

„Ó boldog pillanat! Kisurranék csöndben, titokban, mikor a házam már elpihent.”

Amikor a test, az érzékiség – a szellemnek, a léleknek engedelmeskedik; a szellem, lélek pedig - Istennek engedelmeskedik.
Ó boldog pillanat! Mikor házam már elpihent. Amikor elvégeztem minden teendőmet és kötelességemet… Csöndben, kikapcsolva a tévét, a rádiót… Titokban, keresve a házban egy csendes sarkot… Kisurranék… Vagyis elkezdtem olvasni a Katolikus Egyház Katekizmusát, ráléptem a hit útjára, kinyitottam a fülemet, a szememet a hallásra, látásra… s aztán, mindazt amit ott olvastam elkezdtem megvalósítani a szürke hétköznapokban. Elhittem, hogy amit ott olvasok, az mind igaz, az a valóság, s az a legjobb számomra. A hit hallásból ered.

Feladat: 48: Tettekre váltani a hitet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése