2012. február 23., csütörtök

265. Kármelhegy útja 8.

Az érzéki vágyak kínozzák és sanyargatják a lelket. ( Mit is jelent ez? Mire is vágyódunk? Talán nem is tudjuk. Próbáljuk kielégíteni vágyainkat a kezünk közelében levő dolgokkal. Pótlékokat keresve próbáljuk kielégíteni végtelen vágyunkat. A vágyak mögött Isten van, csak lássunk tovább az orrunknál! Itt van a váltónak a szerepe. Amikor feltűnik a szemünk előtt, a szívünkben, az értelmünkben egy vágy, akkor azonnal váltsunk Istenre. Vágyunkat azonnal irányítsuk a végtelenre, Istenre. A mai emberekben végtelen vágyak vannak; ezt keresésükben és pótcselekvéseikben lehet lemérni. De nem tudnak akármilyen Istenben hinni; ezért aztán minden mással pótolják. Nagyon fontos, hogy egy hiteles istenképet ragyogtassunk fel Istenről az emberek számára; akiért aztán valóban tudnak majd lelkesedni.) Vágyaink kielégítésében elveszítjük szabadságunkat. Egyedül Isten szolgálatában maradunk szabadok; mert csak Ő tudja garantálni hogy szolgálatában szabadok maradjunk.

Feladat 25: Tisztítsuk meg istenképünket! Az Egyház által a hitben mutatott istenképet éljük meg az emberek számára!

Az érzéki vágyak a lelket vakká és homályossá teszik. Cső látása lesz. Csak vágyain keresztül tudja látni a világot. Mániássá lesz. Csak a kedvenc dolgával törődik, csak azt látja mindenben, csak az érdekli. Igazából ezáltal vakká lesz a világ minden más értéke, szépsége iránt. Isten azonban minden dolog igazi értékét ragyogtatja fel számunkra. Ezért Istenben láthatjuk csak helyesen a világot. „De nemcsak az értelem homályosodik el a lélekben, hanem eltompul az akaraterő is, gyengül az emlékezőtehetség s az összes képességekben fölbomlik a rend.” „Az embernek olykor sírni volna kedve egyesek oktalanságán, akik mindenféle rendszertelen önkéntes vezeklést és áhítatgyakorlatot vállalnak s ezekbe helyezik minden bizalmukat, azon hiszemben, hogy így eljuthatnak az isteni bölcsességgel való egyesüléshez; arra azonban nem is gondolnak, hogy a teremtményekre irányuló érzéki vágyaikat megfékezzék. Pedig hát mindez hiábavaló, amíg csak teljes erővel nem fognak hozzá vágyaik elfojtásához.” Nem az erények gyakorlásában és a vezeklésben van a hiba, hanem az alapban. Nem lehet kétfele sántikálni. Isten fele is és a teremtmények fele is haladni. Hogy kellő energia legyen az erények gyakorlásához, ahhoz előbb be kell tömni a lyukakat, szakítanunk kell a teremtményekre irányuló vágyakkal. Az érzéki vágy az ember irányultságát jelenti: mit akar elérni, mivé akar lenni, mire koncentrálja minden erejét, mire irányítja érzékeit, mire pazarolja energiáit… A régi katekizmusok első kérdése éppen erre az irányultságra kérdezett rá: Miért vagyunk a világban? Lelki életünkben legelőször is ezt a kérdést kell tisztázni, mert erre épül minden. Ha rossz az irányzék, félre megy az egész lelki életünk. Kétfele pedig nem lehet irányozni. Két pontra nem lehet fokuszálni a fényképezőgépet; mert abból vagy egy harmadik lesz, vagy pedig az egyik mégis megelőzi a másikat. (Nem lehet két úrnak szolgálni.) Az ember irányultságánál fontos szerepet kap a hit: Miben, kiben hiszünk? Milyen elvek, milyen hitvallások határozzák meg az életünket? Semmi? Agnosztikusok vagyunk, nihilisták? Majd csak lesz valahogy? A háttérben akkor is valamire irányul az életed, amiről talán nem is tudsz, s ami tudat alatt irányít. Ezért nagyon fontos a hitünket megfogalmazni, megvallani, életünket aszerint megélni. A hitünk miatt nagyon fontos ezért megtisztítanunk az értelmünket. Kidobni belőle mindazt, ami hitünknek, irányultságunknak nem felel meg. Az ember irányultságánál fontos szerepet kap a remény: Miben remélünk? Megint csak: mit akarunk elérni? Minek az eljövetelében reménykedünk? Ezért kell megtisztítanunk az emlékezetünket. Kidobni belőle mindazt, ami ellentétes azzal, amiben reménykedünk. Az ember irányultságánál fontos szerepet kap a szeretet. Mit szeretünk, mit akarunk elérni? Ezért kell megtisztítanunk az akaratunkat. Nem akarni semmit sem, ami ellentétes azzal a szeretettel, amire vágyódunk. Istent kell szeretnünk és Istenben kell szeretnünk minden mást.

Feladat 26: Tisztítsuk meg és uraljuk érzéki vágyainkat! Egyetlen vágyunk Istenre irányuljon!

Feladat 27: Tisztítsuk meg értelmünket a hit által! Tisztítsuk meg akaratunkat a szeretet által! Tisztítsuk meg emlékezőtehetségünket a remény által!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése