2012. január 21., szombat

55. A Belső Várkastély 3.

De a lakásokat állapotként, viszonyként is felfoghatjuk. Egy-egy élethelyzetként. Előfordulhat, hogy én egy olyan lakásban vagyok, amibe más nem tud belépni. (Például papság, szerzetesség, házasság, pápaság…) Előfordulhat olyan is, hogy egy-egy lakásban én is csak ideiglenesen vagyok bent. (Egy-egy betegség, nyári szabadság, külföldön való tartózkodás…)Vannak egészen speciális lakások is, amikbe csak én léphetek be. Ezért nagyon fontos az imádság, az Úrral való kapcsolat, hogy végre belépjünk önmagunkba és saját Belső Várkastélyunkat fel tudjuk fedezni. „Ezért mondom, hogy ne néhány szobát képzeljünk el, hanem milliót, mert sokféle módon kerülnek ide a lelkek, egyik is, a másik is jó szándékkal.” „Igazság szerint minden állapotban szükséges, hogy Isten erőt adjon, s Ő Felsége meg is adja irgalmasságából, ámen.” „Térjünk tehát vissza a mi soklakásos várkastélyunkhoz. Ne úgy értsétek ezeket a lakásokat, mintha egyik a másik után következve egy sorban, hanem középre tekintsetek, ahol az a terem vagy palota van, amelyben a király lakik, s úgy képzeljétek, mint egy törpepálmát, melyben az ehető részig sok burok van, amelyek az ízletes közepét veszik körül. Ugyanígy itt is sok lakás van e terem körül és fölötte is, mert a lélek dolgait mindig élettelinek, tágasnak és nagyszabásúan kell elképzelnünk, amiben sosem eshetünk túlzásba, mert sokkal többre képes, mint, amit elképzelni tudunk, és minden részével kapcsolatban áll ez a Nap, amely ebben a palotában van.”

Feladat 10: Fedezd fel saját Belső Várkastélyodat, vagyis azokat az élethelyzeteket, amikben benne vagy, amikben élsz! Csinálj róluk egy listát! Nézd meg, hogy lakásaidban mit vár tőled az Úr, s valóban megteszed e azokat. Ezt a listát időnként frissítened kell – mert változnak az élethelyzetek. Ezt a listát gyakran vedd elő és mérlegeld! A saját Belső Várkastély felfedezésében a legnagyobb segítség az Úrral való kapcsolat, dialógus, az imádság. (Gyóntató, lelkivezető is segíthet.) Ezek az élethelyzetek igazán a lelkivezetői és gyónási témák.

A Belső Várkastélyban Szent Terézia az „imádság dolgairól” akar írni. Vagyis a Belső Várkastély hét lakása nem más, mint az imádság különböző fokozatai, annak jobb megértése. Az imádság nem más, mint az Istennel való kapcsolat, ami lefedi egész életünket, annak minden egyes részletét. Ilyen értelemben nincs egy belső várkastély a szemlélődő lelkeknek és egy külső várkastély az aktív életet élőknek. (Ahogy azt nekem egyszer egy aktív életet élő nővér mondta.) Egyetlen várkastély van, ami egész életünket lefedi. (Most például, amikor ezeket a sorokat írom a számítógépen; a Belső Várkastélynak egy olyan lakásában vagyok, amiben próbálom megérteni imádsággal a lelki életet, és próbálom azt átadni másoknak is. Majd miután befejeztem az írást, nyelvet fogok tanulni, hogy jobban tudjak kommunikálni másokkal… de a nap folyamán ott van még az imádság, zsolozsma meditáció is, a testvéri együttlét, a kikapcsolódás… és különböző más élethelyzetek is: portai szolgálat, zarándok csoportok látogatásának szervezése, betegápolás, étel előkészítés… És mindezeket a dolgokat Isten színe előtt próbálom megtenni. Hatalmas Belső Várkastélyom különböző szobáiban élek Istennel. Egyszer az egyikben máskor a másikban, de sokban egyszerre is jelen vagyok, sokat viszont csak később fogok megismerni. És mindegyik folyamatos kapcsolatban van Istennel. Így lehet és kell megélni őket.)

Feladat 11: Minden élethelyzetben keresd az Úrral a kapcsolatot! Nincs messze tőled. Nagyon várja, hogy válaszolj hívó szavára. Hiszen abban a lakásban, ahol éppen vagy; azzal az élethelyzettel megszólít téged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése