2012. január 20., péntek

56. A Belső Várkastély 2.

Hogyan is értsük a hét lakás modelljét? Hogyan értelmezzük magunkra, lelki életünkre? (Talán mindnyájunkban felmerül a kérdés: melyik lakásban is vagyunk? Mikor fogunk belépni a következőbe? Állítólag valaki el is készített már egy számítógépes tesztet, ami alapján megállapítható, hogy hol is tartózkodunk most a Belső Várkastélyban.) Azt hiszem Szent Teréziának nem ez volt a szándéka. Nem is lehetne egyetlen egy könyvben, ha mégoly zseniális lenne is, minden egyes ember lelki útjára kimerítő választ adni. Sokkal inkább egy lelkiéleti modellt adott, a saját élete alapján. Benne, általa Isten nagyon sok kegyelme ragyogott fel számunkra. De nem minden. Ha a Belső Várkastélyt megértjük, akkor egy útmutatót, úti könyvet, lelki térképet kapunk arra, hogy saját lelki életünkben is el tudjunk igazodni. Legfőképpen az Istennel való kapcsolatra, párbeszédre akar bennünket megtanítani. S az Úrral való kapcsolat által, a vele való párbeszédben, már mi is tudunk majd haladni a lelki életünkben. A Belső Várkastély az egyik legcsodálatosabb útikönyv a lelki élet birodalmához. Fontos, hogy mindig a kezünkben legyen, hiszen a legfontosabb helyeket, helyzeteket leírja. De talán az még fontosabb, hogy a Lélek vezetése által saját tapasztalatra is szert tegyünk. Merjünk otthonosan mozogni a lelki élet birodalmában. Fedezzük fel mi magunk! Hiszen maga a Király fogad bennünket, és vezet körbe országában. Szent Terézia a Királlyal való kapcsolatban tud nagyon sokat segíteni nekünk. Megtanít bennünket a legfontosabb viselkedési szabályokra. A többi már a kapcsolaton múlik. (Imádkozni csak imádkozva lehet megtanulni. Egy nyelvet csak beszélve lehet igazán elsajátítani.)

Feladat 5: Imádkozni csak imádkozva lehet megtanulni. Az Istennel való kapcsolatot, párbeszédet csak vele beszélgetve lehet megtanulni. Szólítsuk meg Őt! Nagyon várja már. Nyissuk meg szívünket, lelkünket, egész életünket Isten előtt!

Feladat 6: A lelki életben a tapasztalat nagyon fontos. Fedezzük fel mi magunk saját Belső Várkastélyunkat, saját belső világunkat! Lássuk meg minden élethelyzetben, hogy jelen van az Úr! Velünk együtt szenved, velünk együtt örül, velünk együtt járja életünk útjait. Amit tudunk a lelki életről, az ne legyen csak elmélet, hanem váltsuk tettekre!

Hogyan is értsük tehát a Belső Várkastélyt? A hét lakás képében folyamatként írja le a lelki életet. De, először is, mint mondtuk: nem csak hét lakás van. Nem automatikusan következik az egyik a másik után, úgy, ahogy a könyvben le van írva. Lehetnek visszalépések is, ugrások a lakások között. Lehetnek visszaesések, de az Úr kegyelme felemelhet bennünket magasabb szintekre is. Vagyis a folyamat alól mindig vannak kivételek; sőt szinte csak kivételek vannak. Az Úr mindenkivel egyénileg foglalkozik.

Feladat 7: Fontos az „itt és most lakások” felfedezése. Itt és most jelen van az Úr életemben. Itt és most akar valamit tőlem. Itt és most milyen feladataim vannak? Itt és most talán vannak problémáim, de az Úr segíteni akar. Itt és most mit mond nekem? Itt és most mit kell válaszolnom? Az „itt és most lakásról”, élethelyzetről mit tanít az Egyház? …

Ugyanakkor a hét lakást a lelki élet (hét) különböző szempontjából kiindulva intenzitásként is felfoghatjuk. „De visszatérve a mi szép és gyönyörűséges várkastélyunkhoz, lássuk, hogyan léphetünk be. Úgy tűnik, mintha ostobaságot beszélnék, hiszen ha ez a várkastély a lélek, világos, hogy nincs miért belépnie, hiszen ez ő maga; ahogy értelmetlen volna azt mondani valakinek, lépjen be egy szobába, ha egyszer már ott van. Meg kell értenetek azonban, hogy nagy különbség van ottlét és ottlét között.” Szent Terézia például az első lakás egyik lényeges pontjáról, az önismeretről megállapítja, hogy arra mindig szükségünk van, a belsőbb lakásokban is. Vagyis az első lakást, az önismeretet nem lehet kipipálni, hogy az már megvan, már ismerem önmagamat, ezt már elértem; jöhet a következő. Ugyanez elmondható az összes többiről is. Egyszerre vagyunk bent mindegyikben persze különböző intenzitásban, különböző mértékben. A lelki élet egyik szakaszára az egyik lakás jellemzőbb, míg egy másikra inkább egy másik. Például a hetedik lakás lényege a szolgáló szeretet, kell hogy már a lelki életünk elején ott legyen. Persze itt még csak nagyon kis mértékben van jelen életünkben, lelki életünkben. (Persze vannak olyan lakások is, amikben nem mindig vagyunk jelen.) A lépjen be önmagába kifejezés bensővé válást jelent. Egyre jobban beljebb kell lépnünk önmagunkba, egyre intenzívebben kell megélnünk lelki adottságainkat. Ki kell bontakoztatnunk azokat.

Feladat 8: Önismeret. Nagyon fontos rászánni egy kis időt. Mindig. Folyamatosan. Újból és újból. Az élettapasztalat nagyon fontos ebben. Életünkre, tetteinkre való reflektálás. A másokkal való kapcsolatunk. Gyóntató, lelkivezető. Esetleg pszichológia. És különösen is az Istennel való kapcsolat. Minél jobban megismerjük önmagunkat, annál jobban megismerjük Istent; és minél jobban megismerjük Istent, annál jobban megismerjük önmagunkat. Krisztusban ismerjük meg önmagunkat legmélyebben.

Feladat 9: A lelki élet kezdetétől fogva nagyon fontos a szolgáló szeretetben való növekedés. Ez a lelki élet célja, csúcsa, gyümölcse, eszköze, lényege. Szolgálni szeretetben Istent és embertársainkat minden élethelyzetünkben, a Belső Várkastélyunk minden lakásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése